Fyra av fem ecuadorianer vill ha ny grundlag

*När Ecuadors valmyndighet under tisdagen publicerade de officiella röstsiffrorna från söndagens folkomröstning visade det sig att närmare 82 procent röstat ja till en konstituerande församling. 12 procent röstade nej, endast en procent blankt och fem procent av rösterna var ogilitiga.*

Valdeltagande var också ovanligt högt för att vara Ecuador. Bara 28,60 procent valde att stanna hemma i hängmattan. Valmyndigheten har redan gått ut med att val av den konstituerande församlingens ledamöter kommer att ske den 7 oktober och församlingen börjar arbeta i slutet av november.

Några officiella kampanjer får inte drivas förrän den 22 augusti, men redan har det börjat spekulerats kring vilka som kan tänkas ställa upp. Landets sociala rörelser och ursprungsfolk har inte presenterat sina listor än, men enligt dagstidningen Hoy så hänger de redan etablerade partipolitikerna på dörren till församlingen.

Bland de intresserade återfinns, enligt Hoy, president Rafael Correas syster Pierina, som kandidat för regeringspartiet Alianza Pais. Andra redan kända namn är de tidigare presidenterna Abdalá Bucaram och Lucio Gutierrez bröder, Jacobo Bucaram för partiet PRE och Gilmar Gutierrez för partiet SP.

I Bolivia var missnöjet stort bland landets sociala rörelser och ursprungsfolk när det visade sig att bara partipolitiker fick plats i landets konstituerande församling. Om samma sak händer i Ecuador är för tidigt att säga. Staten betalar alla kandidaters valkampanjer.

Till skillnad från i Bolivia kommer den konstituerande församlingen i Ecuador inte att ta emot förslag till en ny grundlag direkt av folket, under arbetets gång. Istället är det en särskild kommission som kommer att ta emot förslag innan församlingen tillsätts. Sista datum för att lämna in ett förslag är den 5 maj. Kommissionen har redan fått in 200 förslag.

Läs tidigare text "här" [node:1164]

_Erik Halkjaer_