Bakslag för Chevron i amerikansk domstol

Donald Moncayo bor i det område som drabbats av Chevrons utsläpp och avfall.

En amerikansk domstol har upphävt domen som hittills fryst utbetalningen av de 60 miljarder kronor i skadestånd, som oljejätten Cheveron dömts att betala för sin förorening i ecuadorianska Amazonas. Samtidigt avslöjar nya dokument från Wikileaks att Chevron illegalt försökt påverka den ecuadorianska staten i ärendet.

Domen som nu kommit från en amerikansk domstol upphäver ett tidigare beslut om att stoppa utbetalningen av skadeståndet. Men beslutet innebär inte ett slut på den rättsliga process som nu hållit på i över 18 år.

Oljebolaget Texaco, som 2001 slogs samman med Chevron, dömdes i februari av en ecuadoriansk domstol för förorening av ett stort område i Amazonas regnskog.

Företaget, som avslutade sin oljeutvinning i Amazonas i början av 90-talet, lämnade kvar över 1000 dammar med oljeslam och beräknas ha dumpat över 68 miljarder liter giftiga ämnen i naturen. Föroreningen av vattendrag tros ha orsakat en rad sjukdomar och dödsfall bland ursprungsfolken och enligt en expertrapport från en ecuadoriansk domstol har 1400 personer dött på grund av gifterna som dumpades i naturen.
Skyller på korruption

Chevron, som menar att de ecuadorianska domstolarna är korrupta, lyckades överklaga beslutet i en domstol i New York, som frös utbetalningen av skadeståndet till de 30 000 ecuadorianer som är målsägande i åtalet.

Men måndagens dom, som ägde rum i den andra instansen i en amerikansk domstol för överklaganden, upphävde frysningen av skadeståndets utbetalning.

– Nu kan vi åtminstone drömma om rättvisa och ersättning för skadorna och de miljöbrott som Chevron begick i Ecuador” förklarade målsägarnas advokat Pablo Fajardo till AP.

Chevron, som inte accepterar domen, hävdar att de advokater och ursprungsfolk som driver åtalet konspirerat och förfalskat bevisunderlag.

– Chevron är övertygad om att när alla fakta utretts och bedrägeriet bakom åtalet uppdagats, kommer domslutet upphävas och de som förfalskat bevis ställas till svars, förklarar företaget i ett pressmeddelande.

Avslöjanden från Wikileaks

Dagarna efter domen mot Cheveron avslöjar nya uppgifter från Wikileaks en annan bild av företagets strategi. Läckorna som offentliggjort en rad diplomatiska kontakter mellan USA och Ecuador, avslöjar att representanter från USA försökte övertyga den ecuadorianska regeringen att ingripa i rättsärendet. Detta är förstås förbjudet enligt landets konstitution.

Läckorna avslöjar även att Chevron försökt byteshandla med den ecuadorianska regeringen, genom att erbjuda sig att finansiera ”sociala projekt” om regeringen ingrep och lyckades rädda Chevron från att städa upp efter sina föroreningar.

– Dessa diplomatiska kontakter avslöjar ett chockerande och vårdslöst försök från Chevrons advokater att underminera Ecuador som rättsstat, förklarade Karen Hinton, språkrör för de 30 000 målsägande.

– Läckorna visar också på hur företaget knutit extremt nära band till USA:s ambassadtjänstemän i Ecuador, som verkade vara villiga att hjälpa Chevron att stoppa ett rättsfall, fortsätter Hinton.

Chevron har bemött avslöjandet med att klargöra att innehållet rörande kontakten med ambassadtjänstemän i Ecuador är ”manipulerat”.

– Chevron har haft omfattande diskussioner med tjänstemän från den amerikanska ambassaden och från den ecuadorianska regeringen, förklarade en talesman för Chevron i Ecuador. Bakgrunden till dessa kontakter har varit att säkerställa att Chevrons kontrakt med Ecuador, samt övriga avtal, skyddas.

Förra månaden dömde en internationell skiljedomstol den ecuadorianska staten att betala 660 miljoner kronor till Chevron i skadestånd, eftersom Ecuadors rättsväsende brutit mot internationell handelsrätt. Skiljedomstolen menar att Ecuador dröjt med att lösa de kommersiella tvisterna med Texaco.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *