Correas sexistiska kommentarer upprör

Ecuadors president Rafael Correas kommentarer om jämställdhet och snygga kvinnliga parlamentariker under ett tv-sänt tal upprör i Ecuador.

Det var under nyårshelgen, den 31 december, som Rafael Correa, under ett middagstal med parlamentariker, delade med sig av sina tankar kring jämställdhet.

– Jag vet inte om jämställdhet mellan könen förbättrat demokratin särskilt mycket, men jag är säker på att festerna i alla fall blivit roligare! Det här är det goda livet!

– Vi har verkligen jättesnygga kvinnliga parlamentariker. Men hjälp, vi måste verkligen höja deras löner. De har ju inte ens råd att köpa tyg! Alla bär ju så jättekorta kjolar. Herre gud vilka ben de har! Vilka korta kjolar! De är så snygga, deklarerar Correa i talet, som bland annat visats på tv-kanalen Ecuavisa.

Kommentarerna har upprört många. Loyda Olivo ansvarig för kvinnofrågor inom landsbygdsorganisationen Fenocin (Federación Nacional de Organizaciones Campesinas Indígenas y Negras) anser att Correas kvinnosyn varit ett tydligt problem sedan hans tillträde som president 2007.

– Det är oacceptabelt att Correa förlöjligar jämställdhetsfrågan på det här sättet. Han borde be om ursäkt. Men tyvärr har han inte förstått vad jämställdhet handlar om. Och detta har tyvärr speglats i regeringens bristande jämställdhetsarbete, förklarar Loyda Olivo för Latinamerika.nu.

Vidare säger hon att Correas kommentarer är ett tydligt uttryck för den utbredda sexism som finns i hela det Ecuadorianska samhället

– Det är ett stort samhällsproblem. Kvinnor underordnas och framställs som sexobjekt. Vi trodde att den här presidenten tog jämställdhet på lite mera allvar. Att han förstått att det är en fråga om respekt. En demokratifråga. Men tyvärr verkar han inte ha förstått något.

Fakta

Rafael Correa och hans regeringskoalition Alianza País kom till makten i Ecuador den 15 januari 2007. Correa lovade att skapa en medborgarrevolution som bryta mot den tidigare nyliberala ordningen.

Under sin tid vid makten har Correa få igenom en ny konstitution, blivit omvald och dessutom överlevt ett statskuppförsök.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *