Bolivianerna mindre fattiga

Fler än 1 miljon bolivianer har sedan 2007 tagit steget upp ur den extrema fattigdomen. Det meddelade IMF:s representant i Bolivia, Gabriel Lopetegui, under ett besök i landet i början av juli.

Enligt rapporten som presenterades i La Paz den 1 juli minskade antalet extremt fattiga som lever på mindre än en dollar om dagen med hela 11 procent mellan 2007 och 2009. 2007 var siffran 37 procent av befolkningen och 2009 var samma siffra endast 26 procent. Med en befolkning på nära 10 miljoner betyder detta att cirka 1,1 miljoner människor blivit lite mindre fattiga.

– Vi tror att detta beror på den överföringspolitik som drivits igenom under de senaste åren och som karaktäriserats av bland annat höjda pensionsbelopp, skolbidrag [200 kr/skolbarn och år] och en rad olika ekonomiska bidrag under graviditet och tidigt moderskap, säger Lopetegui.

Nu ligger utmaningen i att fortsätta denna positiva trend och Lopetegui tror att siffran kan bli ännu lägre när resultaten från 2010 och 2011 analyseras. 26 procent av befolkningen i extrem fattigdom är fortfarande skrämmande höga siffror. I övriga Latinamerika räknar man med att cirka 8,2 procent av människorna lever i extrem fattigdom så Bolivia ligger fortfarande långt efter regionalt sett.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *