Chockhöjning av bensinpriset i Bolivia

Efter sju år av frysta bensin- och dieselpriser beslutade Bolivias regering i söndags att höja priserna med 73 procent. Höjningen har lett till strejk bland transportfackets medlemmar och dyrare varor och transporter.

Bensinpriset, som tidigare låg på cirka 3:50 kronor litern, har nu gått upp till 6:94 kronor litern för vanlig bensin. En höjning som fått priset på mat och transporter att snabbt följa samma kurva.

Höjningen har även lett till att transportfacket utfärdat generalstrejk på obestämd tid. Enligt Latinamerika.nu:s utsända i La Paz och Santa Cruz, har dock läget hittills varit lugnt med några enstaka demonstrationer.

Tidningen El Cambio skriver att subventioneringen av den importerade bensinen kostat den bolivianska staten 380 miljoner dollar per år. Men mycket av den subventionerade bensinen smugglades vidare till grannländerna, vilket ledde till att landet årligen förlorade omkring 150 miljoner dollar.
Bensin blir vatten

Genom en höjning av bensinpriset hoppas regeringen få stopp på smugglingen och kunna lägga de tidigare försummade pengarna på något som gynnar bolivianerna mer än utsmugglat bränsle; nämligen rinnande vatten och bevattningssystem.

– Vi kan inte tillåta att pengar fortsätter att forsa ut på grund av smuggling och korruption. Det är vår plikt att värna om vårt lands ekonomi, säger Bolivias president, Evo Morales, till El Cambio.

Han tillägger även att priset på gas, vatten, el, telefoni och andra basutgifter, fortsätter att vara frysta.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *