Fångar hungerstrejkar i Mexiko

Sedan den 12 februari i år har 48 fångar hungerstrejkat på fyra fängelser i delstaterna Chiapas och Tabasco i södra Mexiko. De hungerstrejkande ser sig som politiska fångar och kräver frihet.

Den 24 mars inledde anhöriga och aktivister en solidaritetsmanifestation utanför delstatsregeringens palats i Tuxtla Gutiérrez. Sociala rörelser har mobiliserat till stöd för de fängslade. Under måndagen erkände Chiapas delstatsguvernör, Juan Sabines Guerrero, för första gången att det finns politiska fångar. Samtidigt deklarerade han att 137 fångar skulle friges.

Fångarna, varav några har hungerstrejkat i nästan 50 dagar, har bland annat anklagats för mord, kidnappning, rån och upplopp. Enligt dagstidningen La Jornada (2008-03-26) ska fångarna ha tvingats till erkännanden genom att utsättas för tortyr i form av slag, elchocker och kvävning. I ett uttalande i samma tidning säger några fångar: ”Alla våra brott är fabricerade, och vi har fängslats på godtyckliga grunder.” De hungerstrejkande fångarna tillhör ursprungsfolken tsotsil och tseltal och är medlemmar i olika oppositionella rörelser. Alla hungerstrejkande stödjer zapatisterna, den rörelse som sedan 1994 arbetar för social rättvisa och självstyre åt Mexikos ursprungsfolk.

Den första april hade 31 hungerstrejkande fångar frigivits. Ytterligare en fånge, José Pérez Pérez, ska ha släppts men gripits igen. Bland de frigivna finns de två fångar, Enrique Hernández Hernández och Pascual Heredia Hernández, som i februari inledde hungerstrejken. De hade i söndags varit utan mat i 49 dagar. Fortfarande finns minst 17 hungerstrejkande kvar i förvar, varav minst en kvinna.

I ett uttalande säger en fånge:

”Det är dags för regeringen att inse att detta inte är någon lek.”

Samuel Ruiz García, före detta biskop i stiftet San Cristóbal De Las Casas i Chiapas och en väl ansedd talesperson i människorättsfrågor, har uttalat sig till stöd för fångarna och krävt deras omedelbara frigivning. I ett öppet brev till delstatsregeringen skriver Ruiz García att den pågående hungerstrejken är en konsekvens av allvarliga brister i rättssystemet.

I en rapport från januari 2007 skriver organisationen Human Rights Watch att Mexikos rättssystem ofta brister i respekt för de mänskliga rättigheterna. Enligt samma rapport är tortyr vanligt förekommande i samband med arresteringar och förhör, och över 40 procent av Mexikos fängslade har aldrig fällts för något brott.

Lördagen den 29 mars genomfördes en demonstration i Tuxtla Gutiérrez i Chiapas där demonstranterna visade sitt stöd för de fängslade och deras familjer samt krävde omedelbar frihet för alla politiska fångar. Delstatsguvernören Sabines Guerrero hävdade till en början att det inte fanns några politiska fångar i Chiapas men på måndagens presskonferens erkände han motsatsen. Han menade dock att samtliga politiska fångar fängslades av hans föregångare, Pablo Salazar, som avgick år 2006. På måndagen meddelades att 137 fångar skulle släppas, men på tisdagen kunde lokala organisationer endast bekräfta 31 frigivningar.