Humalas utmaning blir att ena Peru

Presidentvalet i Peru

Ollanta Humala valdes till Perus nästa president. Valrörelsen var hård och jämn. Nu återstår för Humala att ena folket, vinna stöd från kongressen och leva upp till de löften som avgivits under valrörelsen.

Det var med en knapp majoritet som Ollanta Humala segrade i söndagens presidentval. När 91,6 procent av rösterna räknats hade Humala 51,5 procent av rösterna mot motståndaren Keiko Fujimoris 48,5 procent. En skillnad på två procentenheter.

Tillväxt och demokrati

Även om Humala har distanserat sig från sin tidigare vänsterradikala retorik och har lovat att inte förändra det ekonomiska systemet, så oroar sig kritikerna för att han kommer att skada den peruanska tillväxten. Alipio Montes, professor i sociologi vid universitetet San Augustín i Arequipa och som arbetar för organisationen CEDER, är inte orolig.

– Det är visserligen möjligt att Humala kommer att införa vissa begränsningar för ägande av kapital, men jag tror knappast att vi kommer att se några stora förstatliganden. Humala har rört sig allt mer mot mitten och saknar stöd från kongressen för att reformera det ekonomiska systemet.

Mario Vargas Llosa, Nobelpristagaren i litteratur som tagit ställning för Humala, säger till tidningen La República att han inte tror att det finns någon risk för att Humala kommer att driva samma politik som Hugo Chávez i Venezuela. Vilket andra kritiker hävdat. Trots att Vargas Llosa ser valet som en seger för demokratin, uppmanar han de demokratiska rörelserna i Peru till att vara vaksamma mot auktoritära tendenser.

– I det här valet har vi räddat demokratin, men inte för att förstöra den genom otidsenlig politik, säger Vargas Llosa. Det är viktigt att Humala så snart som möjligt visar prov på att han kommer att föra en demokratisk politik.

Ingen smekmånad för Humala

Humala må ha vunnit valet, men han saknar egen majoritet i kongressen. Dessutom har många av Humalas väljare snarare röstat mot Fujimori än för honom. Tidningen La República skriver att Humalas uppgift nu kommer att bli att vinna allmänhetens förtroende genom att visa att han kommer att leva upp till sina vallöften. Framför allt menar La República att valresultatet visar på ett missnöje med hur landets rikedomar fördelats och att fattigdomsbekämpningen kommer bli en av Humalas stora utmaningar.

I sitt segertal uppmanade Humala till enighet och lovade att se till att ekonomin kommer att fortsätta växa, men att den ska komma alla till del. När han svärs in som Perus president den 28 juni, kommer det att vara upp till bevis för Ollanta Humala.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *