Uruguay är första landet i Sydamerika att legalisera abort

Efter 14 timmars lång debatt och med minimal marginal godkände Uruguay lagförslaget som innebär fri abort för kvinnor 12 veckor in i graviditeten. Liknande lagar finns i Mexico och på Kuba, men i Sydamerika är Uruguay ännu ensamma.

Det var den 25 september i år som parlamentet under 14 timmar diskuterade lagförslaget om fri abort. Frågan är inte ny i Uruguay. År 2008 var ett liknande lagförslag på agendan, men röstades då ner. Även i år har förslaget mötts av motstånd då bland annat kyrkan hotat att bannlysa de som röstar för. Den här gången godkändes lagen - med 50 röster för och 49 mot.

Tidigare har abort i Uruguay endast varit tillåtet vid våldtäkt eller då det funnits risk för kvinnans liv. Aborter utförda av andra skäl har medfört fängelsestraff för både kvinnan och den läkare som utfört ingreppet. Trots detta finns det uppgifter om att det varje år utförs cirka 30 000 aborter i landet, skriver tidningen El Pais.

Den nya lagen ger kvinnor rätt att, oavsett skäl, genomföra en abort upp till 12 veckor in i graviditeten. Dock måste hon först träffa ett team av läkare, psykolog och socialarbetare som informerar om risker samt ger förslag på andra alternativ, såsom adoption. Efter rådgivningen ska det gå minst fem dagar innan aborten genomförs.

Kvinnoorganisationen Mujer y Salud en Uruguay (Kvinor och hälsa i Uruguay) ställer sig skeptisk till kravet på rådgivning och ifrågasätter varför en kvinna som vill göra abort först måste ställa sig framför en domstol av olika experter. De skriver på sin hemsida att lagen inte till fullo erkänner kvinnors rätt att bestämma och att de hade hoppats på mer.

Frida Närman, praktikant Latinamerikagrupperna

Kommentarer

Hej!

jag blir så upprörd när svensk media fortsätter att propagera att det fri abort till 12 vecka i uruguay. Det är det inte! Det som är att det är avkriminaliserad under 12 veckor om man uppfyller de 3 krav som finns i lagen. Det bara att läsa lagen ordentligt. Det är legalt nu att göra abort enligt visa krav. Inte enbart på kvinnans vilja!