Finsk fredsobservatör ihjälskjuten

I går tisdag besköts en internationell, civil observatörsdelegation i deltstaten Oaxaca, Mexiko. Två personer, en finländare och en mexikanska, dödades. Femton personer uppges skadade och ett obekräftat antal är försvunna.

Delegationen skulle överlämna kläder, mat och filtar till invånare i det självstyrande samhället San Juan Copala. Det väpnade överfallet skedde i regionen Triqui i Oaxaca av ett okänt antal beväpnade män som sägs tillhöra ”Unionen för social välfärd i regionen Triqui-Ubisort” (Unión de Biensestar Social de la Región Triqui – Ubisort) som har samröre med det Institutionella Revolutionära Partiet (PRI), partiet som styr delstaten. Männen öppnade eld när delegationen närmade sig San Juan Copala. Polisen har förhindrats tillträde till området då de har beskjutits av Ubisort.

I delegationen fanns omkring 40 civila observatörer och människorättsaktivitser från Finland, Belgien, Italien och Tyskland. Inga svenskar uppges ha medverkat i delegationen. De dödade var en finländsk fredsobservatör och en mexikansk människorättsförsvarare, tillhörande organisationen Cactus, enligt veckotidningen Contralínea. Tidningen rapporterar att två av deras reportrar, som var med i karavanen, är försvunna.

Den som vill uppmana Mexikanska myndigheter att agera i det här fallet, kan skriva på en blixtaktion via en länk på Kristna Fredsrörelsens hemsida.

Fakta

Den autonoma kommunen San Juan Copala

Byn San Juan Copala består av cirka 700 invånare och ligger i Juxtlahuacas kommundistrikt, i delstaten Oaxaca, södra Mexiko. Samhället utropade sig som autonom kommun i samband med den folkliga resningen i Oaxaca 2006. Byn uppges vara belägrad av paramilitära styrkor efter en jordkonflikt mellan organisationen Ubisort och företrädare för den autonoma kommunen.

Folkupproret i Oaxaca

Konflikten i Oaxaca utlöstes den 14:e juni 2006 i samband med lärarfackets protester för bättre skolor och högre löner. Lärarna hade ockuperat staden Oaxacas huvudtorg i 23 dagar, då polisstyrkor sattes in för att upplösa ockupationen. Insatsen ledde till våldsamt motstånd från de fackliga och övervåld från polisen.

Lärarna vann ett brett stöd bland flera gräsrotsorganisationer som tillsammans bildade APPO, Oaxacas folkförsamling. APPO krävde avgång för delstatens guvernör, som de anklagade för korruption och valfusk. APPO ockuperade innerstaden, började stifta egna lagar och utestängde delstatspolisen genom barrikader. Efter fem månader ingrep den mexikanska federala polisen, vilket föranledde flera dödsfall.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *