I dag sitter närmare 170 journalister fängslade och 570 medier har censurerats runt om i världen. År 2009 var ett blodigt år, rapporterar Reportrar utan gränser, då över 70 journalister mördades. I går uppmärksammades pressfrihetsdagen och särskilt i Honduras och Mexico, är scenariot dystert.
Även Interamerikanska pressförbundet, SIP, uttryckte sin oro för de 26 journalister som har blivit mördade under de senaste tolv månaderna och fördömde våldet och straffriheten som tystnar ner medierna. ”Våldet mot journalisterna och straffriheten i de flesta fall är den största oron för SIP just nu” säger Ricardo Trotti från SIP till nyhetsbyrån Efe, rapporterar nyhetssajten Los Tiempos.
Mexiko och Honduras rankas som de farligaste platserna för journalister
Bara i Mexiko har 62 journalister blivit mördade sedan år 2000. Ingen har blivit häktad eller dömd för något av morden. Enligt Reportrar utan gränser är Mexiko ett av de farligaste länderna för journalister och både poliser och militärer anklagas för att begå brott mot de mänskliga rättigheterna och pressfriheten.
Förra veckan besköts en karavan med internationella fredsobservatörern i delstaten Oaxaca. Vid attacken mördades en finsk och en mexikansk observatör och två journalister som flydde från scenen har nu hittats vid liv. Det sägs att det är paramilitärer som står bakom attacken.
Ett annat land där pressfriheten ser sig allvarligt begränsad är Honduras, speciellt nu efter statskuppen 2009. Reportrar utan gränser rapporterar om att statskuppsmakarna genomförde en strategi som gick ut på att tysta ner pressen. Lokala radiostationer tvingades att stänga ned strax efter kuppen och flera utländska medier utvisades från landet. Läget fortsätter kritiskt, bara i år har fem journalister mördats i Honduras skriver CPJ, Kommittén för skydd av journalister, på sin webbsida.
Centralamerika och Kuba
Förutom i Costa Rica och Panama, är situationen känslig i hela Centralmerika. I Guatemala har fem journalister dödats sedan 2007, och medierna är mycket försiktiga när det gäller att skriva, rapportera eller nysta upp saker som involverar myndigheter eller saker som berör inbördeskriget (1960-1996 där cirka 140 000 personer dödades).
Även i El Salvador skärps den fria journalistikens villkor. Journalistkåren oroas av ett nytt lagförslag som vill upphäva meddelarskyddet, den garanti om anonymitet journalister kan ge de intervjupersoner som önskar vara anonyma, och som medför fängelsestraff om det bryts. Bland de mer positiva strömningarna återfinns lagar om rätten till information, vilka under 2009 antogs i både Guatemala och El Salvador.
I Nicaragua har läget blivit allt mer spänt mellan regeringen och de privata medierna, medan situationen på Kuba fortsätter oförändrad. Enligt Reportrar utan gränser rankas Kuba som ett av de sämsta i världen vad gäller pressfriheten och arbetssituationen för journalister. I dag sitter 25 fängslade journalister och förändringarna sedan Raúl Castros tillträde till makten är mycket blygsamma.