Vägbygget genom TIPNIS

Vägen genom TIPNIS fortsatt omstridd

Efter flera demonstrationer för och emot bygget av en motorväg genom nationalparken TIPNIS i Bolivia, är konflikten ännu inte över. För ett år sedan undertecknade president Evo Morales lag 180 som förbjuder vägar och andra byggen inom TIPNIS. Denna lag har genom protester ersatts av lag 222 - som förutsätter en konsultation med urbefolkningen inom TIPNIS innan ett beslut om vägbygget fattas.

Konflikt kring väg genom TIPNIS fortsätter

Ännu en marsch har anlänt till La Paz, denna gång är det de som stödjer bilvägen genom TIPNIS som vill göra sin röst hörd. Konflikten trappas upp då alla parter inte är eniga om hurvida vägbyggen ska tillåtas eller inte genom nationalparken TIPNIS. Marschdeltagarna blev ej framsläppta till Plaza Murillo: Macarena Mendoza AlvarezCirka 4000 människor har marscherat under 41 dagar för att protestera mot den lag som skrevs under av president Evo Morales i oktober förra året.

TIPNIS okränkbart enligt ny lagstiftning

En halvtimme före midnatt, natten till tisdagen, skrev Bolivias president Evo Morales under en lag som förbjuder vägar och andra byggen inom nationalparken TIPNIS. Efter fem timmars diskussion var den lagstiftande församlingen överens och strax efter det framträdde presidenten tillsammans med ledarna för ursprungsfolksmarschen i direktsändning i TV, där de talade om upplevelserna de senaste två månaderna.

Morales: TIPNIS-frågan är löst

Bolivias president Evo Morales offentliggjorde under fredagen att han drar tillbaka alla planer på att bygga en väg genom nationalparken TIPNIS och föreslår att beslutet stärks med ytterligare en lag som garanterar att området förblir orört.

Marschdeltagare hyllades vid ankomst till La Paz

Efter en drygt två månader lång marsch som kantats av misslyckade dialogförsök, brutalt polisförtryck, sjukdom och tre dödsfall, nådde ursprungsfolksmarschen under onsdag eftermiddag sitt mål, presidentens palats i La Paz. Nu fruktar regeringen våldsamma upplopp och polisstyrkor hindrar folkmassorna från att komma nära regeringsbyggnaden. Efter en 66 dagars lång vandring i protest mot vägbygget genom nationalparken TIPNIS, nådde ursprungsfolksmarschen under onsdagen regeringens säte och bolivianer från hela landet vallfärdade till La Paz för att ta emot marschdeltagarna som hjältar.

Demonstrationer till stöd för Evo Morales

Under onsdagen samlades tusentals personer i La Paz, och andra städer runtom i Bolivia, för att visa sitt stöd för presidenten Evo Morales och hans utvecklingspolitik. En del av deltagarna hade vandrat i nästan en vecka för att medverka i manifestationen.

Stora demonstrationer i La Paz

Demonstrationerna i La Paz har varit flera sedan polisattacken mot ursprungsfolksmarschen i söndags. Hårda ord mot regeringen och Evo Morales skriks ut med höga röster och på onsdagen utlystes generalstrejk.

Morales stoppar omstritt vägbygge

Enligt det senaste uttalandet från den bolivianska regeringen stoppar president Morales det kontroversiella vägbygget genom nationalparken TIPNIS till dess att en folkomröstning ägt rum i frågan. Beslutet offentliggjordes under måndagskvällen efter enorma protester mot polisens våldsamma aktioner mot ursprungsfolksmarschen under söndagen.

Våldsam polisattack mot ursprungsfolkmarsch

På söndagseftermiddagen gick polisen till attack med tårgas mot de cirka 1500 kvinnor, män och barn som ännu protesterar mot bygget av en motorväg genom nationalparken TIPNIS. Attacken har blivit hårt kritiserad och ökar klyftan mellan Evo Morales och flera organisationer i landet. Risken för ytterligare våldsamheter anses nu vara stor i Bolivia.

Sidor

Prenumerera på Vägbygget genom TIPNIS