Chile på väg att anta kritiserad fiskelag

Deputerandekammaren i Chile har röstat ja till det kritiserade förslaget om ny fiskelag. Nu är det upp till senaten att rösta om huruvida det ska antas eller ej. Småfiskarna i Chile är starkt kritiska och protesterna mot lagförslaget fortsätter.

Under onsdagens omröstning i deputerandekammeren fick förelaget 60 röster för och 42 emot.

– Så dåligt kan det alltså inte ha varit, då hade det inte gått så bra i omröstningen, sa en stolt Pablo Longueria, ekonomiministern som utformat förslaget, till media efter omröstningen.

De småskaliga fiskarna i Chile lät genast meddela att de kommer att fortsätta protesterna mot förslaget, då de anser att det innebär en privatisering av fiskerätterna, flera extra kostnader och regler som kommer göra det svårt för dem att fortsätta verka.

Hungerstrejk utlyst

Enligt Tv-kanalen Telesur har småfiskarna i Puerto Aysén utlyst en veckas hungerstrejk i protest mot förslaget. Till samma medium uttrycker Socialistpartiets Fidel Espinoza sin upprördhet över att politikerna är beredda att rösta igenom ett förslag som privatiserar fisket och därmed avslå Fiskekommissionens förslag som å sin sida ”…fastlår att landets fisketillgångar och akvatiska resurser tillhör alla chilenare.”

Inför omröstningen kring lagen gick miljöpartiet i den södra regionen Aysén, Partido Ecologista Verde de Aysén, ut med ett offentligt uttalande till försvar för småfiskarna och mot lagförslaget. I uttalandet skriver de bland annat att förslaget innebär ett vidhållande av begreppet ekonomisk ojämnlikhet och ”…ett säkrande av industrifisket, som består av ett fåtal företag med anknytning till sju oerhört rika familjer, och ett säkrande av en betydande andel av fiske- och vattenbruksrätterna. Detta på bekostnad av minst 80 000 småfiskare och deras familjer…”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *