Vägblockader möttes med lönehöjningar

Flera stora vägar i Bolivia blockeras i protest mot den 70-procentiga höjningen av bensinpriset. Samtidigt utlovade presidenten Evo Morales på torsdagen högre minimilöner och höjda bidrag under 2011, som kompensation för bensinprisjusteringen.

Boliviansk tv har under torsdagen kablat ut bilder från blockerade vägar och demonstrationer runt om i landet som en protest mot den kraftiga höjningen av priset på transportbränsle.

Enligt tv-kanalen Unitel deltog omkring 200 demonstranter i en demonstration i El Alto, La Paz, på förmiddagen, som slutade med att polis kastade tårgas mot demonstranterna för att skingra dem. Från Cochabamba rapporteras om liknande händelser.

Vägar blockerade

Motorvägen mellan El Alto och La Paz uppges ha blockerats på flera platser liksom motorvägen mellan Cochabamba och Santa Cruz. På vissa håll strejkar även banker och butiker genom att helt enkelt hålla stängt.

Den politiskt obundna sociala rörelsen FEJUVE (La Federación de Juntas Vecinales) i El Alto, genomförde ett demonstrationståg till regeringens byggnader i La Paz under vilket de krävde vicepresidentens och hans ministrars avgång.

– Den här bensinprishöjningen tar död på oss alla som är fattiga! Sa en av demonstranterna till tv-kanalen Unitel.

Framförallt tycks protestanterna vara upprörda över att höjningen skett utan diskussion och från en dag till en annan. Trots att Evo Morales år 2005, innan han valts till president och när en bensinhöjning var på tal, själv sagt att en prishöjning vore att ”lägga bördan för landets dåliga ekonomi på folket”.

Höjda löner 2011

Samtidigt som upprörda medborgare protesterade på gatorna höll Evo Morales en presskonferens under vilken han lät meddela att minimilönen kommer att höjas med 20 procent under 2011, och att arbetare inom vården, skolan, polisen och försvaret även de ska få en löneförhöjning med 20 procent nästa år. Detta som en kompensation för bensinprishöjningen, skriver tidningen El Cambio.

Under presskonferensen ska Evo Morales även ha påmint om att minimilönen höjts från strax över 60 dollar till 120 dollar sedan han kom till makten, år 2006.

Presidenten aviserade också att bidraget ”Juancito”, som går till barn från första till och med åttonde klass, kommer att höjas från 200 till 300 bolivares. Bidraget till pensionärer kommer även det att höjas. Evo Morales lovade dessutom att göra allt för att hitta en lösning som även kompenserar landets mest fattiga för bensinprishöjningen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *