Alasitas – rikedom och lycka i miniatyr

En bunt miniatyrsedlar för rikedom eller ett minibröd för mat på bordet. De turbringande önskeminiatyrerna alasitas, som förenar kristendom, kommersialism och aymarakultur, är populära föremål på marknaden i La Paz.

Ordet alasitas betyder ”köp mig” på aymara och figurerna har en stark symbolisk innebörd. Om man köper en liten packe sedlar betyder det att man får lättare att skaffa pengar under det kommande året. Små verktyg underlättar om man har tänkt bygga något och en liten miniatyrtidning för med sig goda nyheter. Alasitas säljs i januari och februari för att turen sen ska verka under resten av året.

Innan lyckan kan falla in, måste de olika figurerna välsignas av en Yatiri (en sorts shaman) som genomför en välsignande ritual med rökelse, stark sprit, sött vin, en liten mässingsklocka och vita små blommor. Ibland används även kokablad och pappersserpentiner.

Matminiatyrer populärast

Judith Mamani, en av försäljarna av de små lyckofiguerna. Fotograf: Björn ReisnertJudith Mamani, en av försäljarna av de små lyckofiguerna. Fotograf: Björn ReisnertEn del turister lockas till platsen, men alasitas är framförallt en tillställning för lokalbefolkningen. Försäljerskan Judith Mamani, som kommer från La Paz, berättar att de miniatyrer som säljer bäst är små förpackningar med juice eller olika matvaror.

– Att köpa små hus och bilar är också populärt, fortsätter Judith. Och har man tänkt att ge sig ut på en resa så är det en god idé att köpa en liten resväska som innehåller kläder och ett pyttelitet pass.

Rocy Marleny, som besöker marknaden, berättar att hon studerar turism och har köpt en liten kappsäck med sedlar för att få pengar till en resa. Eftersom hon håller på att slutföra sitt examensarbete har hon även köpt ett litet minidiplom för sin utbildning inom turism. Det ska ge henne tur med slutförandet av studierna.

– Tror du att miniatyrerna för med sig tur i verkligheten?

– Jag tänker att verkan sitter i den egna tron. Om man tror att något ska inträffa så är nog chansen större att det gör det.

Kulturerna sammanblandas

En shaman som välsignar en back öl och en flöjt i miniatyr. Fotograf: Björn ReisnertEn shaman som välsignar en back öl och en flöjt i miniatyr. Fotograf: Björn ReisnertRocy pekar ut en avbild av guden Ekeko som representerar rikedom och överflöd. Guden finns även avbildad som en staty på marknadsplatsen.

Hon menar att kristendom och seder ur aymarakulturen ofta sammanblandas. Hon säger att det är vanligt att man först får sina alasitas välsignade av en Yatiri och sen går till kyrkan för att få samma figurer välsignade av en präst.

– Den ökande kommersialismen i samhället speglar av sig i utbudet av miniatyrer. Förr fanns inte så mycket att välja mellan, medan det idag finns alla möjliga prylar representerade som miniatyrer, menar Rocy.

Carmen Céspedes är nunna och står och tittar på de framlagda sakerna. Hon berättar att hon gärna köper alasitas, men ser det inte i första hand som en religiös handling, utan som något trevligt att ge till barnbarnen.

– Låter du välsigna miniatyrerna hos en Yatiri?

– Nej, det gör jag inte. Istället går jag till prästen som utför välsignelsen. Shamanerna gör jobbet mest för pengarna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *