Triumf för kokabladet i Bolivia

Kokabladet är legaliserat i Bolivia

Bolivia ingår på nytt i FNs narkotikakonvention. Detta sedan det i förra veckan stod klart att landets önskemål om att inte behöva följa den paragraf som förbjuder användning av kokablad godkänts.

2012 beslöt Bolivia att gå ur FN:s narkotikakonvention i protest mot paragrafen som förbjöd Bolivia att använda kokabladet av traditionella eller medicinska skäl. Sedan ansökte de dock om att bli medlemmar igen, men ville ha ett undantag från ovannämnd paragraf.

I fredags gick tidsfristen ut för att gå emot Bolivias önskemål. Endast 15 länder av 183 var emot Bolivias förslag. Macarena Mendoza AlvarezEvo Morales håller tal i La Paz.

Bolivia åter ingår i FNs narkotikakonvention, med förbehållet att konventionen respekterar tuggandet av kokablad i landet. Konventionen träder i kraft för Bolivia den 10 februari.

Under måndagen arrangerades flera glada demonstrationer i Cochabamba och La Paz. President Evo Morales deltog i firandet av ”segern mot imperiet” som han valt att kalla det, enligt internettidningen ABI.

I firandet deltog kokaodlare, studenter och bönder.

ABI uppger att Morales tal i Cochabamba handlade om folkets enade styrka:

– Vanligtvis är internationella konventioner eller fördrag framtagna av ”gringos” i USA, men tack vare folkets politiska, ideologiska och kulturella kamp har vi lyckats förändra den amerikanska imperialismens regler ifråga om kokabladet.

Sverige mot förslaget

Sverige var ett av länderna som var emot förslaget och till Drugnews säger Ulrik Lindgren (KD), politiskt sakkunnig på Socialdepartementet:

– Det är olyckligt att Bolivia nu får undantaget, ett bakslag. Medlemsländer har ansvar att vårda konventionerna så att de inte undermineras och naggas i kanten. De är grundbult i världens narkotikabekämpning och kontroll.

Andra länder som försökt stoppa Bolivias kokaundtag i FN-konventionen är bland annat: USA, Mexiko, Finland och Italien.

Arbete kvarstår

I talet till folkmassan uppmanade Morales nationella myndigheter, lagstiftare och fackliga ledare att leda en kampanj för att förklara vikten av coca i Bolivia, men påpekade även att arbetet ännu inte är över:

– Vi har fortfarande mycket att göra, det finns andra fördrag som måste ändras, det finns andra internationella avtal som måste ses över, men inte bara med deltagande av bolivianska folket, utan även av det internationella samfundet.

FNs representant César Guedes klargör till Erbol att Bolivias återinträde i konventionen inte legaliserar bladet, det är tuggandet av kokabladet inom landets gränser som har legaliserats. Ett tuggande som alltid har förekommit, trots FNs regler.

– Marknadsföring eller konsumtion av koka eller export till andra länder är således fortfarande förbjuden, tillägger Guedes.

Erbol uppger dock att Morales i Cochabamba sa:

– Vi ska fortsätta vår kamp så att världen får lära känna vårt kokablad. Nästa kamp är självklart förhandlingar, inte om att bara sälja kokablad till norra Argentina utan till hela världen, att industrialisera. Det är vår nästa kamp, avslutade Morales.

Tusentals firar

Tusentals människor samlades på Villarroel-torget i La Paz där musikgrupper underhöll folkmassan. Även flera kokaorganisationer var på plats och Latinamerika.nu pratade med några av de närvarande:

– Vi ska uppfylla de normer som har satts. Vi ska vårda vårt tuggande och vårt användande av kokan, det innebär inte narkotikahandel – vi har bara legaliserat vårt tuggande, något som har varit förbjudet i flera år, säger Ricardo Mamani Rodriguez.

Vad anser du om de länder som varit emot undantaget från konventionen?

– Hoppas att dessa bröder och systrar, fortsätter vara emot, det gör oss medvetna om problemet, men vi vill klargöra att vi inte vill bidra till narkotikahandeln. Jag vill också passa på och tacka de länder som stötte oss. Vår bror Evo, vår president, har lyckats rädda en del av vår kultur och det är vi tacksamma och glada över, svarar en annan besökare.

Porfiria Quispe, medlem i en av kokaorganisationerna, säger:

– Vi från La Paz är enade och vi har lyckats med denna kamp tillsammans. Kokabladet är liv, vår värdighet. Tack vare bladet kan vi ge våra barn mat och sätta dem i skolan. Vi kommer alltid att respektera bladet, och vi kommer alltid att stödja vår president.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *