Subcomandante Marcos fördömer Israels attacker

Under zapatisternas festival La digna rabia (”den värdiga ilskan”) kritiserade Subcomandante Marcos Israels attacker mot Palestina och kallade dessa för en del av ett klassiskt erövringskrig.

– Vi zapatister vet hur viktigt det är att mitt i förstörelse och död höra uppmuntrande ord, sade han.

Mellan den 26 december och den 5 januari pågick zapatistfestivalen La digna rabia, som började i Mexico City, fortsatte i zapatistbyn Oventic och avslutade utanför San Cristóbal. Bland aktiviteterna fanns tal, både av representanter för zapatisterna och andra internationella och nationella namn, diskussioner, konserter, dokumentärer, dans med mera.

I ett av sina tal kritiserade Subcomandante Marcos, zapatisternas omtalade frontfigur som kännetecknas av sin zapatistmask, sin gröna keps och sin pipa, Israels attacker mot Palestina. Han menade att Israels attacker är en del av ett klassiskt erövringskrig som visar hur ”en professionell armé dödar en försvarslös befolkning”.

– Vi kanske inte stoppar någon bomb och våra ord kanske inte förvandlas till någon sköld, men kanske lyckas orden samlas med andra och tillsammans förvandlas till ett brus, sedan till en röst och sedan till ett skrik som hörs till Gaza. Vi, zapatister från EZLN, vet hur viktigt det är att, mitt i förstörelse och död, höra uppmuntrande ord.

Under den näst sista dagen av festivalen nåddes deltagarna av beskedet att ett tjugotal personer i Oaxaca, en angränsande delstat till Chiapas, hade gripits när de genomförde en fredlig demonstration mot attacken mot Palestina utanför det amerikanska konsulatet. Personerna har sedan släppts.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *