Latinamerikanska ledare kritiserar Israel för det tilltagande våldet på Gazaremsan. Venezuela har utvisat Israels ambassadör och i övriga latinamerikanska länder är det massmediala intresset stort. Flera manifestationer har hållits i solidaritet med det palestinska folket.
Det finns en stark solidaritet med det palestinska folket i Latinamerika. Förutom Venezuelas uppmärksammade utvisning av Israels ambassadör har diplomater i Colombia och Guatemala krävt att Israel omedelbart slutar med bombningarna på Gazaremsan och tar tag i fredssamtal. Demonstranter i El Salvador, Argentina och Bolivia har fördömt Israels agerande.
Adrian Bonilla, som är chef för FLACSO-institutet (Facultad Latinoamericana de Ciencias Sociales) i Quito, Ecuador, säger till tidningen Miami Herald att Latinamerikas intresse i konflikten grundar sig på tre saker. Först och främst är det en tradition i Latinamerika att ta avstånd från våld, för det andra är det också en tradition att ta den svagas sida i en konflikt, eftersom de flesta latinamerikanska länderna har tillhört eller tillhör “tredje världen”. Den tredje anledningen är enligt Adrian Bonilla att Israel är nära vän till USA som i flera latinamerikanska länder varit en ärkefiende.
Den palestinska organisationen Hamas – som USA liksom Israel terroriststämplat – har applåderat Venezuelas initativ att kasta ut den israeliske ambassadören som “ett modigt ställningstagande”. I den venezolanska tevekanalen visade Venezuelas president Hugo Chávez upp en bild av ett palestinskt barn som blivit dödat och anklagade Israel för att med USAs goda minne döda oskyldiga män, kvinnor och barn. Han frågade sig varför USAs nye president Barack Obama tills nu inte uttalat sig om vad han kallade ”Israels aggression”.
Colombias utrikesminister Jaime Bermudez har bett Israel att upphöra med all militär aggression och i Guatemala har man till Israel sagt att de bör respektera internationella lagar och underlätta för den humanitära hjälpen till offren.
I Argentina marcherade 20 000 personer på tisdagen från Buenos Aires centrum till Israels ambassad. Demonstranterna bar palenstinska, irakiska och libanesiska flaggor under slagordet “Vi är alla palestinier”.
– Den femte starkaste militärmakten slåss mot ett försvarslöst folk, vi protesterar mot det lilla internationella intresse att stoppa denna slakt, sade Alejandro Salomon, ledare för en argentinsk-arabisk organisation i Argentina till Miami Herald.
I San Salvador, El Salvador, höll 100 personer mestadels klädda i vitt, en fredlig manifestation utanför Israels ambassad. Även i La Paz, Bolivia, ägde en manifestation med ett hundratal delatagare rum.
De isrealiska raketangreppen har dödat hittills drygt 900 palestinier varav nästan 300 barn och 100 kvinnor. Förra veckan attackerades en skola driven i Förenta Nationernas regi. De israeliska offren uppgår till cirka tio personer, ungefär hälften av dem har dödats av misstag av sina egna soldater.
Även Latinamerikagrupperna i Sverige fördömer Israels agerande och har tillsammans med en rad organisationer skrivit ett öppet brev till den svenska regeringen angående situationen på Gazaremsan.
– Vi gjorde ett rejält undantag där eftersom vårt mandat främst handlar om det vi kan relatera till vår policy och strategiska plan, säger Maria Palselius, som sitter i Latinamerikagruppernas styrelse.
I uppropet står det bland annat att läsa:
”Vi kräver vidare att Sveriges regering genom biståndsorganet SIDA, omgående inleder ett omfattande humanitärt bistånd till Gaza, och skickar mediciner, mat och drivmedel för att lindra det oerhörda lidande som folket tvingas uthärda.
Då Israel genom sin ständiga ovilja att rätta sig efter FN:s resolutioner 242 och 338 som rör Palestinafrågan, visat att det inte enbart räcker med diplomatiska påtryckningar, kräver vi att den svenska regeringen verkar för att bryta EU:s frihandelsavtal med Israel och frysa allt ekonomiskt, militärt och diplomatiskt samarbete mellan vårt land och Israel samt mellan EU och Israel. Detta fram tills den dag som Israel visar sig vara villiga att sätta sig vid förhandlingsbordet för att förhandla om rättvisa villkor för det palestinska folket.”