Bolivia bryter relationerna med Israel

*Bolivias president Evo Morales följde Venezuela och på onsdagen annonserade att alla diplomatiska relationer med Israel bryts.*

Evo Morales valde att kalla senaste veckors israeliska attack på Gazaremsan för ett nytt holocaust.

– Med anledning av dessa grava attacker mot mänskligheten väljer Bolivia att inte längre ha några diplomatiska relationer med Israel, sade presidenten i ett tal i La Paz, Bolivia.

Morales hotade med att ställa Israel till svars för folkmord inför den internationella folkrättsdomstolen och ifrågasatte också valet av Simon Perez som fredsnobelpristagare och sade att han borde lämna tillbaka priset.

Dorit Shavit, ansvarig för Latinamerika på Israels utrikesministerium, lät i en intervju med nyhetskanalen BBC inte alltför bekymrad över Evo Morales uttalande.

– Vi har inte fått någon officiell information om att de diplomatiska banden är brutna.

Israel har ingen ambassadör i Bolivia utan dess ambassadör är stationerad i Peru. Däremot finns det honorärkonsulat i La Paz och Santa Cruz. Dorit Shavit visste inte var Bolivias ambassadör för Israel sitter.

– Möjligtvis Kairo. Men om jag inte minns fel så har ambassadören aldrig varit i Israel någon gång.

Enligt Dorit Shavit kan Morales ställningstagande vara ett resultat av påverkan från Venezuelas president Hugo Chávez som tidigare i januari utvisat den israeliske ambassadören ur landet.

Evo Morales tog under tisdagen, dagen före sitt uttalande, emot en delgation från Iran underställda iranske presidenten Mohammad Abbasi. Iran är en av Israels ärkefiender.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *