Morales stoppar omstritt vägbygge

Enligt det senaste uttalandet från den bolivianska regeringen stoppar president Morales det kontroversiella vägbygget genom nationalparken TIPNIS till dess att en folkomröstning ägt rum i frågan.

Beslutet offentliggjordes under måndagskvällen efter enorma protester mot polisens våldsamma aktioner mot ursprungsfolksmarschen under söndagen.

– Jag utlyser en nationell debatt, en debatt ledd av det bolivianska folket och särskilt av de två berörda länen (Cochabamba och Beni) för att komma fram till ett beslut i frågan. Under tiden som debatten pågår avbryts vägbygget i ursprungsfolkens territorium Isibore Sécure. Må folket bestämma! Sa president Evo Morales på måndagen.

Presidenten tar därmed ett till synes markant kliv från tidigare radikala uttalanden om att vägbygget skulle genomföras oavsett ursprungsfolkens protester.

Tvekan inför folkomröstning

Frågan kvarstår nu om hur folkomröstningen kommer att utformas och vilka som kommer att tillfrågas. Morales har för tillfället lågt förtroende inom såväl högern som vänstern och det finns en generell misstanke om att detta senaste tal endast är ett utspel för att försvaga ursprungsfolksmarschen, och att omröstningen redan är uppgjord på förhand.

Verksamhetsledaren för CIPCA (Centro de Información y Promoción del Campesinado) Santa Cruz, Eulogio Nuñez betonar vikten av att det blir de rättmätiga ägarna till territoriet som får bestämma utgången.

– Om länen Cochabamba och Beni tillfrågas, som presidenten föreslår, kommer svaret att bli ja, det vet vi redan. Det är som att de kommer och frågar mig om det går bra att bygga en väg på grannens tomt. De som verkligen bör tillfrågas är de boende inne i området TIPNIS, de och inga andra, säger Nuñez.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *