Här begås flest mord i världen

7 676 personer mördades i Venezuelas huvudstad Caracas under förra året. Siffran innebär inte bara ett mord per en och en halv timma, utan gör också Caracas till den stad i världen där flest människor blir mördade.

Uppgifterna kommer från landets nationella statistikinstitut och presenterades i tidningen El Universal tidigare i veckan.

Enligt mexikanska hjälporganisationer, som Citizen’s Council for Public Security (CCSP), som gjort liknande undersökningar låg mordstatistiken i Caracas på 5 878 personer under 2009. Det innebär en fjärde plats på listan över städer i världen med flest mord. CCSP:s undersökningar tyder på att det begås flest mord i världen i den mexikanska staden Ciudad Juárez följt av San Pedro Sula i Honduras, San Salvador i El Salvador, Caracas i Venezuela och Guatemala city i Guatemala.

Enligt det venezolanska statistikinstitutet finns det dock en förklaring till statistikskillnaderna. Nämligen att de anhöriga till mordoffren i Caracas i flera fall inte fullföljt sin anmälan om mord, vilket lett till att de inte arkiverats och därmed har de mexikanska organisationerna inte fått kännedom om dessa mord.

Våldet får unga att fly

Oavsett vilket gör statistiken Latinamerikanska huvudständer till några av de farligaste platserna i världen. Och för inte länge sedan konstaterade New York Times att det är riskablare att vara i Venezuela än i Irak. Enligt tidningen dödades det nästan fyra gånger fler civila i Venezuela under 2009, jämfört med i Irak.

Det upptrappade våldet i Venezuela under de senaste årtiondena har dock inte bara lett till flera mord. Det är också en av de främsta orsakerna till att venezolaner lämnar landet. Enligt tidningen El Universal har över 800 000 venezolaner flyttat från Venezuela de senaste tio åren. Majoriteten av dem uppges vara ungdomar, något som oroar landets politiker då det innebär att de går miste om både högutbildade människor och framtida arbetskraft.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *