Poliser fällda av eget arkiv

Två poliser från Guatemalas tidigare poliskår dömdes på torsdagen till maxstraff för Edgar Fernando Garcías påtvingade försvinnande. Detta är den tredje domen med den rubriceringen och den första där poliskårens historiska arkiv har varit avgörande för att lösa ett fall som begicks under inbördeskriget.

Edgar Fernando García var 26 år när han fördes bort av poliser. Foto: Grupo de Apoyo Mutuos arkivEdgar Fernando García var 26 år när han fördes bort av poliser. Foto: Grupo de Apoyo Mutuos arkivDomarna kunde konstatera att de två poliserna hade gripit Edgar Fernando García liksom att hans försvinnande hade politiska motiv. Med hänsyn till lidandet som offret och hans anhöriga har gått, och fortfarande går, igenom samt till de spår som påtvingade försvinnanden har lämnat i det guatemalanska samhället, dömdes de två poliserna till 40 års fängelse vardera.

26 år efter gripandet

Edgar Fernando García greps i Guatemala City i februari 1984 när han och en partikamrat skulle träffa en tredje kamrat. Edgar Fernando García hade varit ledare för studentkåren i det statliga universitet USAC i slutet av 1970-talet. Senare blev han ledare för fackföreningen i glasfabriken där han arbetade, och var dessutom medlem i centralkommittén för Guatemalanska Arbetarpartiet, kommunistpartiet som var olagligt under inbördeskriget.

För sitt engagemang klassade säkerhetsstyrkorna honom som ”intern fiende”, enligt landets nationella säkerhetsplan, och höll honom under bevakning. Detta gjorde man med alla som deltog i olagliga aktiviteter, som att tillhöra ett kommunistparti eller delta i protester mot den dåvarande regeringen. Första gången landets säkerhetsstyrkor fick upp ögonen för honom var 1979 när han tillsammans med andra studenter demonstrerade mot höjningen av stadsbussbiljetten. Polisen grep honom och efter att ha släppt honom fri startade polisen och armén en detaljerad registrering av hans politiska aktiviteter, tills han greps den 18 februari 1984.

– Den kvällen kom beväpnade civilklädda unga män till vårt hem. De presenterade sig som hans vänner och tog med sig bland annat dokument som hade med hans politiska aktiviteter att göra. De sa att de hade honom och att han snart skulle komma hem, berättade hans fru Nineth Montenegro under rättegången.

Poliskårens arkiv

Flera av Edgar Fernando Garcías dåvarande kamrater vittnade under rättegången om hans aktiviteter och om hur de sågs av landets säkerhetsstyrkor, men det var de drygt 600 dokumenten från Polisens egna arkiv som ledde till den fällande domen. De sex sakkuniga som studerade materialet kunde bland annat visa på säkerhetsstyrkornas struktur och de olika operationerna, men framför allt binda de åtalade till Edgar Fernando Garcías gripande under Operation Rensning 84 och hans senare försvinnande.

Den tidigare poliskårens arkiv upptäcktes av en tillfällighet i juli 2005, när Ombudsmannen för Mänskliga Rättigheter kom till den nya poliskårens sprängsmedelsförråd för undersökning efter att sprängämnen hade exploderat utanför lokalen. Poliskårens historiska arkiv består av totalt cirka 80 miljoner dokument. Drygt en tiondel av dem är från tiden för inbördeskriget, där man bland annat registrerat gripanden och spaningar på regeringskritiker med foton och personliga uppgifter.

Även om de anhöriga inte har fått veta vad som har hänt Edgar Fernando García, har domen tagits väl emot av både dem och olika människorättsorganisationer.

– Det är en dom som blir prejudikat mot straffriheten i Guatemala, sade Mario Polanco från Grupo de Apoyo Mutuo, en grupp av anhöriga till försvunna som bildades av bland andra Edgar Fernando Garcías fru.

I mitten av 2009 dömdes en militär till 150 års fängelse för påtvingade försvinnanden av sex personer och i slutet av samma år dömdes fyra högt uppsatta militärer till 53 års fängelse vardera för påtvingade försvinnanden av åtta personer. Samtliga brott begicks under 1980-talet.

Två av de fyra poliser som deltog i operationen som ledde till Edgar Fernando Garcías gripande och senare försvinnande är fortfarande efterlysta. De som planerade operationen har ännu inte undersökts men åklagarmyndigheten förväntas starta process mot dem.

Fakta

Om en person berövas sin frihet direkt eller indirekt av staten och staten förnekar eller hemlighåller information om var den personen befinner sig eller vad som hänt honom eller henne, handlar det om påtvingat försvinnande. Det brottet varar så länge den gripna personen inte hittats.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *