Gruvmotståndare skjuten i huvudet

Diodora Hernández sköts i huvudet av en grupp okända män i sitt hem i samhället San José Nueva Esperanza, i västra Guatemala. Man misstänker att överfallet hänger ihop med hennes engagemang emot Marlingruvan, och det sker två veckor efter regeringsbeslutet att stänga ner gruvan tillfälligt.

I onsdags kväll kom två okända män till Diodora Hernández hem och bad att få övernatta. Då de nekades detta bad de att få köpa en kopp kaffe av henne. När hon sedan skulle servera kaffet, sköt männen henne i huvudet och sprang därifrån. Diodora Hernández transporterades omedelbart till regionsjukhuset och därefter vidare till Guatemala City för att genomgå operation. Hennes tillstånd sägs vara stabilt, men det är fortfarande oklart vilka men hon kommer att lida av. Någon utredning har ännu inte påbörjats, trots att attacken anmäldes redan följande dag.

Diodora Hernández är en av frontfigurerna i motståndet mot gruvdriften i Marlingruvan och har de senaste åren mottagit ett flertal allvarliga hot för sitt engagemang i motståndet mot gruvan. Just nu pågår en utredning i Interamerikanska Kommissionen för Mänskliga Rättigheter för att bedöma om denna gruvdrift utgör en kränkning av mänskliga rättigheter för de boende i närheten av gruvan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *