Guvernör ställs till svars för massaker

Guvernör Leopoldo Fernández kommer att saknas vid torsdagens förhandlingar mellan regeringen och de oppositionella guvernörerna.

Pandos guvernör Leopoldo Fernández greps på tisdag förmiddag misstänkt för att bära ansvaret för massakern i Tres Barracas, utanför Cobija, då minst 14 personer dödades.

Guvernören fördes i ett flygplan från Cobija till La Paz, där han ska ställas till svars. Enligt regeringen var det guverörens parti som anlitade paramilitärer för att stoppa en grupp bönder och ursprungsfolk på väg att delta i en kongress i Cobija. Bilder från händelsen visar att paramilitärernas fordon bar guvernörspartiets emblem.

Fortfarande saknas över 80 personer som flydde när skottlossningen började. Hittills har inte dessa personer återvänt till sina hem och oro finns att även de skjutits ihjäl under flykten.

Tillsammans med Leopoldo Fernández greps ytterligare elva personer. Efter gripandet av Leopoldo Fernández ska, enligt tv-stationen ATB, ett 50-tal personer ha flytt över gränsen till Brasilien av rädsla för att även de gripas. Rykten cirkulerar att medborgarkommitténs ledare Ana Melena ska vara en av dessa.

Santa Cruz guvernör Rubén Costas kritiskerar starkt gripandet av Leopoldo Fernández. Han menar att det äventyrar dialogen mellan regeringen och de fyra oppositionella guvernörerna, varav Leopoldo Fernández är en.

Presidenten å sin sida jämför händelsen med diktaturtiden under Hugo Banzer Suárez på 70-talet.

– Den som säger att vi ska släppa Leopoldo Fernández stödjer massakern, sade presidenten Evo Morales under en presskonferens.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *