Enskilda organisationer får inte längre motta stöd från utländska organisationer, om pengarna går till “politiska aktiviteter”. Enligt Coordinadora Civil, landets största sammanslutning av organisationer från det civila samhället, hindrar detta befolkningen i sitt arbete i försvaret av demokratin och sina rättigheter.
Georgina Múñoz från Coordinadora Civil i en demonstration mot regeringen. Nu granskas rörelsen för ”illegal verksamhet”. Georgina Múñoz från Coordinadora Civil i en demonstration mot regeringen. Nu granskas rörelsen för ”illegal verksamhet”.
För ett par dagar sedan uttalade Valdrack Jaentschke, viceminister och sekreterare för biståndsfrågor, att de enskilda organisationerna – de såkallade NGOs – ska begränsa sig till att “främja utvecklingen av landet” och inte uttala sig om landets politiska utveckling eller delta eller stödja politiska aktiviteter.
Regeringsministeret kommer att vaka över avtalen som de enskilda organisationerna skriver med biståndsgivararna. Regeringen kommer även införa en speciell klausul i avtalen där det poängteras om en ”icke-inblandning i interna angelägenheter”, sade viceministern Jaentschke.
Georgina Múñoz, taleskvinna för Coordinadora Civil, säger att alla medborgare enligt författningen har rätt att försvara sina ekonomiska och politiska rättigheter:
– Ingen myndighet har rätt att frånta någon organiserad medborgare möjligheten att påverka landets utveckling.
De internationella organisationerna anklagas av regeringen för att bedriva illegitim verksamhet. Detta kan leda till, att de minskar verksamheten i landet, anser Múñoz och uppmanar organisationerna att uttala sig.
Regeringen inledde i september en undersökning av landets 4 500 enskilda organisationer. Av dem granskar man 700 organisationer för att se om de uppfyller alla kraven enligt lagen.
16 organisationer blir ordentligt synade i sömmarna. Många av dem, såsom Coordinadora Civil, är inte lagligt registrerade för att de är samlingsrörelser. De tar emot pengar genom en annan medlemsorganisation. Detta är vad regeringen kallar för ”pengatvätt”. Brittiska Oxfam stödjer bland annat kvinnorättsorganisationen MAM, som får sitt ekonomiska stöd via ett forskningscenter. Därmed har Oxfam blivit anklagad för att verka i en ”smädelses triangel” och ”stödja illegala organisationer” och blivit kallad till inrikesministeriet för att förklara sig.
– Vi har alltid administrerat pengar på detta sätt, det är fullkomligt lagligt, säger Martha Carbrera från nicaraguanska Centro Valdivieso, som är en annan av regeringens svartlistade organisationer.
Det handlar om att sätta munkorg på de organisationer som är regeringskritiska. Detta är det civila samhällets samlade uppfattning.