Ökade levnadsomkostnader, gruvexploatering och rätten till jord var de tre viktigaste frågorna för de mer än 23 000 personer från ursprungsfolken som demonstrerade över hela landet i fredags.
Protester mot gruvverksamhet
Demonstrationen anordnades av ursprungsfolksnätverket Waqib’Kej som en del i uppmärksammandet av FN:s ursprungsfolksdag och uppropet hörsammades av både de egna medlemsorganisationerna och vänorganisationer över hela landet. Totalt samlades över 23 000 personer på olika platser i landet, varav 12 000 i Santa Cruz del Quiché i västra Guatemala.
Demonstranterna protesterade framförallt mot de ökade levnadskostnaderna med höjda priser på basvaror och bensin, mot den ökade gruvnäringen som har gett upphov till ett otaligt antal konflikter runt om i landet och för ursprungsfolkens rätt till jord. De två sistnämnda frågorna hänger i mångt och mycket ihop då ursprungsfolken trängs undan från sina marker till förmån för gruvnäringen och andra projekt såsom odling av afrikansk palmolja till etanol och andra megaprojekt.
ILO-avtalet 169, som Guatemala har skrivit under, säger att ursprungsfolken ska konsulteras inför projekt som rör deras områden, men detta följs sällan. Trots att flera omröstningar, konsulteringar, skett de senaste åren, där mer än 400 000 människor har sagt nej till gruvprojekt och liknande, så gavs det bara under 2007 ut mer än 360 tillstånd för provtagning och utvinning av gruvor.
Impopulär president
Domingo Hernández, från Waqib’Kejs medlemsorganisation U’ku’x’be, menade att Colom lyckades göra sig impopulär väldigt snabbt.
– På bara tre månader blev Colom impopulär, för den förre presidenten Berger tog det i alla fall ett år.
Orsakerna till impopulariteten, menar Hernández, är att Coloms socialdemokratiska och ursprungsfolksvänliga löften inte har infriats. Istället har osäkerheten och kriminaliteten ökat och regeringens svar på protester från civila samhället har varit hårda.
– Regeringen har kallat oss terrorister, fängslat våra ledare och ignorerat våra konsulteringar. Dessutom har man ökat anslagen till militären, för att bekämpa den internationella terrorismen som man säger, men den används lika mycket mot oss.
I huvudstaden Guatemala City samlades demonstranterna framför presidentpalatset, men man hade inte försökt få till stånd något möte med representanter och man överlämnade heller ingen petition.
– Vi tror inte att petitioner hjälper, vi vill hellre att de utrymmen för dialog som finns, såsom för landsbygdsutveckling, ska stärkas. Demonstrationen idag är framförallt för att skapa medvetenhet om vår kamp bland allmänheten.