Costa Rica väljer kvinnlig president

Laura Chinchilla vann en jordskredsseger i valet i Costa Rica den 7 februari. Därmed är Chinchilla redan historisk genom att vara den första kvinnan i landet som tillträder presidentämbetet och den femte i raden av kvinnor som har röstats fram till presidentämbetet i Latinamerika.

Med 47 procent av rösterna kammade regeringspartiet det Nationella frihetspartiet genom Chinchilla hem en lätt seger. Motståndarna, center-vänsterkandidaten Otton Solis och advokaten och högeranhängaren Otto Guevara, följde långt efter och erkände sig snabbt besegrade.

I sitt segertal lovade Chinchilla att fortsätta partiets och den nuvarande presidenten, Oscar Arias, linje att underlätta för den fria marknaden och expandera möjligheterna för handel och investeringar.

Den socialkonservativa Chinchilla har tidigare varit justitie- och säkerhetsminister. Hon är emot homoäktenskap och abort. Miljöaktivister i Costa Rica har även framfört kritik mot Chinchillas öppna inställning till utvinning av guld och mineraler i dagbrott som är förknippat med giftutsläpp och stor miljöförstöring.

Chinchilla blir den nionde kvinnliga presidenten i Latinamerika och den femte folkvalda under de senaste två decennierna. Senast valdes Cristina Kirchner till president i Argentina 2007, innan dess Michelle Bachelet i Chile 2006, Mireya Moscoso i Panama 1999 och Violeta Chamorro i Nicaragua 1990.

María Estela Martínez de Perón var regionens första kvinna att leda ett land efter hennes makes, Juan Domingo Peróns, död i Argentina 1974.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *