En musikstil som skördar liv?

Allt sedan de moderna mediernas intåg i världen har det diskuterats huruvida spel och bilder som hjälper till att skapa en våldsam fantasivärld är farliga eller ej. I Mexiko diskuteras denna företeelse när man sjunger en gammal form av sånger, corridos. Under 90-talet gick nämligen dessa från att ha varit en sång där man blandar nyheter med legender om krigshjältar till att bli ´narco-corridos´.

Corridos var från början en genre där man lät nyheter färdas genom sånger men det var även ett sätt att sprida legenderna om de olika krigshjältarna som skapat Mexikos historia. Den, för oss utanför Mexiko, mest kända krigshjälten är Pancho Villa som fått många corridos skrivna till hans ära. En corrido är utformad i tre delar, den första är en hälsning från sångaren och en prolog till historien han ska berätta. Den andra delen består av historien och den sista delen klargör den moraliska aspekten av historien samt en slutsats.

Corridosen kom sedan att utvecklas till narco-corridos i vilka man beskriver livet för de som lever i en vardag fylld av droger, rikedom, och befinner sig mitt i drogkriget som utkämpas i Mexiko. Idag handlar de även om ödet för de många mexikaner som försöker korsa gränsen till USA samt de social missförhållanden som råder. Musikstilen har blivit anklagad för att glorifiera livet av de män som tjänat mycket pengar på droghandeln samt att corridosen har kommit att bli en slags reklampelare för de större drogkartellerna.

Förra veckan hittade den mexikanska polisen sjutton kroppar i en brunn i delstaten Nuevo Leon. Fjorton av kropparna är enligt olika medier, de försvunna bandmedlemmarna från Kombo Kolombiana som veckan innan blivit kidnappade efter en spelning i staden Hidalgo. Bandet är hemmahörande Monterrey, Nuevo Leon, även om större delen av bandet är colombianer.

Skälet till att polisen lyckades hitta brunnen beror till stor del på grund av den bandmedlem som på oklara grunder lyckades fly och kunde leda polisen till brunnen och kropparna.

Bandet spelade en colombiansk typ av musik som kallas Vallenato som är populär i hela delstaten Nuevo Leon. Deras låtar handlar till stor del om kärlek och brustna hjärtan inte våld och droghandel. En del av de svenska medierna har kopplat detta kidnappningsfall till de tidigare mord som begåtts i musikkretsarna och till corridosen.

Än så länge finns det inget som tyder på att detta mord kan länkas till de tidigare morden och huruvida Kombo Kolombiana har anknytningen till någon av de olika drogkartellerna. Debatten fortsätter huruvida narco-corridosen bidrar till ett våldsammare klimat, eller om det till stor del handlar om att vara på fel plats vid fel tillfälle.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *