Bolivia försvarar tuggandet av kokablad

12 mars anordnades en dag till stöd för kokabladet. Enligt tidningen El Diario arrangerade människor från åtminstone sex olika regioner ett evenemang i försvar för kokabladet. Detta med syftet att visa sitt stöd för presidenten under mötet med FN:s narkotikakommission i Österrike, där han försökte avkriminalisera kokabladet.

Dagen för kokabladstuggande firades i flera olika regioner. I Santa Cruz var det enligt internettidningen ABI, en del oroligheter. La Paz före detta borgmästare, Juan del Granado, som ställde sig mycket kritisk till hela evenemanget, anklagades för att ha ett anti-nationellt beteende.

Enligt El Diario deltog hundratals medlemmar från partiet Movimiento Al Socialismo, producenter och marknadsförare av kokablad. Medlemmar ur organisationen Union Cruceñista uttryckte sitt missnöje och menade att kokaodlare och deras ”sponsorer” inom regeringen har all rätt att utföra sina ”mediashower för att försvara kokaproduktionen, men att kokabladet oftast används för tillverkning av droger”.

I La Paz anlände marschen i försvar för kokabladet tidigt på morgonen till Plaza Villarroel, skriver La Razón. Marschdeltagarna delade ut påsar med kokablad till de som ville ha och ropade ”Koka är inte kokain”. Latinamerika.nu var närvarande i La Paz där cirka 5000 personer deltog i evenemanget.

Fler än tio olika kokaprodukter fanns till försäljning; bland annat energidrycker, kakor, glass, sötningsmedel och godis, alla olika alternativ till kommersialisering av kokabladet.

Kokaodlare försvarade den traditionella användningen av kokabladet

Flera kokaodlare ”cocaleros” kom från regionen Yungas för att delta i evenemanget. Pedro Mamani Gomez kom ända från San Agustin och menade att kokabladet måste försvaras.

– Kokabladet hjälper oss att försörja våra familjer. Det ger våra barn utbildning, mat och kläder. Vi som bolivianer kommer alltid att säga att koka är ett blad, det är inte kokain. Jag vill säga till världen att kokabladet i sin naturliga form är ofarligt.

Abraham Rodriguez Chambi, en annan kokaodlare förklarade att de hade samlats för att stödja presidenten:

– Evo Morales befinner sig utomlands idag och försvarar kokabladet. Därför har vi samlats. Vi är inte här av politiska skäl, vi är kokaodlare som vill försvara vår övertygelse. Vi vill försvara vårt tuggande av kokablad. Många av våra förfäder har tuggat koka, men ingen har någonsin blivit beroende eller mått dåligt. Kokabladet är framförallt en medicin som botar oss. Vi är bekymrade över att kokabladet ses som kokain. Och det vill vi tydliggöra ordentligt.

– Vi är här idag för att försvara kokabladet. Det är det heliga bladet och vi kommer alltid, till våra sista dagar, kämpa för vårt traditionella blad, säger Betsa Coronel.

Ny lag om dag för Kokabladstuggande

Regeringens representantkammare godkände i tisdags lagförslaget som förklarar den 12 mars som dagen för kokabladstuggande och förslaget förväntas bli godkänt även av senaten. Förhoppningen finns att lagen även ska kunna fungera som stöd för att FN ska avkriminalisera kokabladet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *