Ursprungsfolk

Urfolksledaren: "Jag är fånge bakom orättsvisans murar"

Urfolksaktivister i Feliciano Valencias organisation sätter sig emot kravallpolisens våld. Foto: Lari Honkanen

Urfolksledaren Feliciano Valencia har tilldelats Colombias fredspris och han har ställt upp i landets presidentval. Men idag sitter han frihetsberövad, dömd till 16 års fängelse på oklara grunder.

Latinamerikapodden: Tema avkolonialisering

Carmen Blanco och Rodolfo Magne samtalar med Lari Honkanen om avkolonialisering i första avsnittet av Latinamerikapodden. Foto: Sofia Österborg Wiklund

Detta avsnitt handlar om begreppet "avkolonialisering" i en latinamerikansk kontext.

Protest mot oljeledning stärker urfolks kamplust

Latinamerikanska urfolk solidariserar med protesterna mot oljeledning i USA. Bilden är från en protestmarsch i San Francisco i november 2016. Foto: Peg Hunter, Flickr Creative Commons

Protesterna mot den kontroversiella oljeledningen Dakota Access Pipeline i USA engagerar inte bara den lokala urbefolkningen i reservatet Standing Rock Sioux. Tusentals medlemmar från andra urfolk och miljövänner från olika delar av världen har anslutit sig i kampen mot den planerade oljeledningen.

Urfolkens åsikter åsidosätts när Lundin gräver guld i Ecuador

"Multinationella företag bryter in i naturen, exploaterar resurser och infeterar mark. Nej till gruvdrift" Foto: Lari Honkanen

Den svenske mineral- och oljemagnaten Adolf Lundin må ha gått bort för tio år sedan, men hans framgångsrika bolagsimperium lever och frodas. Dotterbolaget Lundin Golds senaste förvärv, Fruta del Norte, i Ecuador, är en av världens största oexploaterade guldfyndigheter. Men berörda urfolk är starkt kritiska till gruvprojektet.

Historisk dom ger tillbaka emberafolkets rätt till mark

Familjer fran Eyakera utanför kulturhuset i Unguia, Colombia. Foto: Julia Kvist

Emberafolket i Eyákera, Colombia, har fått upprättelse och tillgång till sin mark genom ett historiskt domslut. Domen innebär även ett stopp för gruvverksamhet i området.

Jorden kallar på vår uppmärksamhet

Sent på måndagskvällen den 8 augusti 2016 drabbades Ecuadors huvudstad Quito av ett kraftigt jordskalv. Ett skalv som uppmätte 4.7 på Richterskalan och hade sitt epicentrum i Quito där jag just nu befinner mig. 

Samma dag inföll den av organisationen Global Footprint Network instiftade dagen: Overshoot Day. Den dag per år då vi konsumerar mer än vad vår jord kan återskapa på ett år. I år inträffade den dessutom rekordtidigt igen. Nu krävs det, enligt WWF, drygt 1,6 planeter för att återskapa de naturresurser som konsumeras av oss människor.

Nyckelord

Huvudtema på la.nu

"Mammas historia är källan till min drivkraft"

"Herr president, det här är inte din hacienda" ropar Katy Betancourt, ledare för kvinnosektionen i organisationen Conaie, Ecuador. Foto: Lari Honkanen

Så länge Katy Betancourt kan minnas har kampen för urfolks rättigheter varit central i hennes liv. Idag är hon en av ledarna för den ecuadorianska urfolksorganisationen Conaie.

Styrkedemonstration i Amazonas

Nina Gualinga ledde demonstrationen i Puyo. Foto Lari Honkanen

Urfolkskvinnor från ecuadorianska Amazonas visade att de fortfarande är en kraft att räkna med. Återigen var det motståndet mot oljeutvinningen som samlade demonstranterna.

Mordet på rättighetsaktivisten Berta Cáceres fördöms världen över

Berta Cáceres. Foto: Goldman Environmental Prize

Det brutala mordet på Berta Cáceres, en framträdande miljö- och människorättssaktivist från Honduras, fördöms av såväl nationella som internationella organisationer, nätverk, politiker och aktivister.

Trots framsteg missgynnas urfolk i Latinamerika

Mapuchekvinna. Trots stora framsteg har ursprungsfolken i Latinamerika inte gynnats av den positiva utvecklingen i lika hög grad som andra delar av befolkningarna. Foto: Lisa Karlsson

Fattigdomen har minskat betydligt och utbildningsmöjligheterna ökat för urbefolkningar i Latinamerika, men fortfarande ställs många utanför visar en rapport från Världsbanken.

Sidor

Prenumerera på Ursprungsfolk