Ursprungsfolksledare utsatt för dödshot

Domingo Hernández Ixcoy, en av ledarna för Maya-nätverket Waqib’ Kej, har utsatts för dödshot. De okända gärningsmännen stal ägodelar från Hernández hem och levererade en lapp med orden ”lämna denna lapp på liket”. Attentatet är ett av flera liknande mot ledare för sociala rörelser i Guatemala det gångna året.

Det var den 10 juli som de okända gärningsmännen bröt sig in i Domingo Hernández hus medan han inte var hemma och lämnade efter sig en lapp med ett dödshot. Hernández har under en lång tid varit en frontfigur inom ursprungsfolksrörelsen i Guatemala och bland annat besökt Sverige för att berätta om rörelsens kamp.

Han säger att han, efter omständigheterna, mår bra.

– Det är inte första gången som jag har blivit hotad. Jag har varit aktiv inom rörelsen en lång tid så jag vet vilka risker som finns, säger han till Latinamerika.nu

Ökat antal hot

Attentatet mot Hernández är bara ett i raden av ett flertal hot och dåd som riktats mot oppositionella ledare från ursprungsorganisationer och sociala rörelser under det gångna året. Under en mobilisering mot vattenkraftverket Santa Cruz den 2 maj dödades småbrukaren Andres Pedro Miguel. Drygt en månad senare blev byledaren Yolanda Oquelí från San José del Golfo skjuten av två okända gärningsmän. Oquelí, som överlevde skottdådet, är starkt kritisk mot ett pågående gruvprojekt i området. Många fler liknande fall finns.

– Attentaten ökar för att försvaga de sociala rörelser som kämpar mot de transnationella företagens plundring av vår natur, sade Domingo Hernández, under en presskonferens efter dådet, enligt nättidningen alainet.org.

Inga spår

Några bevis eller spår för vilka som är ansvariga för hotet finns inte. Men Domingo Hernández hävdar att motivet är tydligt.

– De vill skrämma oss till att sluta med den kamp vi för, säger han.

– Men att gömma mig är inte ett alternativ. Jag vill fortsätta vara aktiv i rörelsen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *