Mexikanskt val i oroligt samhällsklimat

Den 1 juli går ett av Latinamerikas största länder, Mexiko, till allmänt val då både president och representanter till landets kongress ska väljas. Presidentvalet, där Enrique Peña Nieto från partiet PRI är favorittippad, sker dock i ett mycket oroligt och instabilt samhällsklimat.

Förberedelserna inför valet, som av det Federala valinstitutet, IFE, kallats för det ”största och mest komplexa” valet i landets historia, är i full gång för att försäkra att 79,4 miljoner mexikaner ska kunna utnyttja sin rösträtt. Arbetet handlar till stor del om att sätta in åtgärder som förhindrar att det omfattande våldet i landet ska påverka valprocessen.

Valet sker i ett Mexiko som präglas av upptrappat våld och kriminalitet. I takt med knarkkartellernas ökande makt i det mexikanska samhället, valde den nu avgående presidenten Felipe Calderón att sätta in ökade militära insatser mot kartellerna vid sitt tillträde 2006.

Detta har fått omfattande negativa konsekvenser för de mänskliga rättigheterna i landet. Enligt en rapport från Human Rights Watch har 35 000 människor mördats mellan 2006 och 2010. I takt med att Calderóns krig mot narkotikan intensifierats, har också en alarmerande ökning av människorättsövergrepp som tortyr, tvångsförsvinnanden och utomrättsliga avrättningar kunnat observeras.

1 miljon valarbetare

Mot bakgrund av säkerhetsläget har det funnits farhågor att våldet ska spilla över på valprocessen och IFE har satt in ”specialåtgärder” för att förhindra detta och för att skydda de närmare 1 miljon valarbetarna och Organisationen för de amerikanska staterna, OAS, planerar att skicka valobservatörer till Mexiko, skriver tidningen Latin American Herald Tribune i sin nätupplaga.

I valkampanjen är det främst fyra kandidater som framträder. Favoriten enligt opinionsmätningarna är Enrique Peña Nieto, med närmare 50 procents stöd, som representerar det gamla maktpartiet PRI. Det parti som styrde Mexiko under 71 år fram till Vicente Fox seger i valet 2000. Därefter kommer det nuvarande regeringspartiets, PAN, kandidat Josefina Vásquez Mota med 24,8 procent, tätt följd av vänsterns kandidat Manuel López Obrador med 20,7 procent. Långt efter i de officiella opinionsmätningarna ligger Gabriel Quadri (PANAL) med 5,3 procent.

Studenter kräver förändring

Även om Peña Nieto räknas som storfavorit att vinna valet har hans deltagande i valkampanjen gett upphov till protester som i sin tur skapat en större studentrörelse med ambitionen att åstadkomma en demokratisering av landets medier.

Enligt nyhetsbyrån IPS såddes fröet till proteströrelsen när Peña Nieto i maj besökte Universidad Iberoamericana där han möttes av studenter som kritiserade honom för de människorättsbrott som ägt rum under hans tid som guvernör i delstaten Mexiko, bland annat i form av grovt övervåld under sammandrabbningar mellan polis och en lokal bondeorganisation i San Salvador Atenco 2006.

Enligt studenterna presenterades i de efterföljande medierapporterna en bild av kritiken som vinklades till Peña Nietos fördel, vilket gjorde att omfattande protester även började riktas mot medierna. Idag är rörelsen, som fått namnet ”Yo soy 132”, en kraft att räkna med inför valet då den breddat sin plattform till att kräva generell politisk och ekonomisk förändring.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *