Chavez styr i sex år till

Resultatet i presidentvalet i Venezuela drog ut på tiden i flera timmar, men när det slutligen kom bekräftar det vad de flesta opinionsundersökningar förutspått. Den sittande presidenten Hugo Chavez fortsätter i ytterligare sex år.

När valmyndigheten CNE slutligen presenterade resultat visade det att president Hugo Chavez fått 54 procent av rösterna mot huvudutmanaren Henrique Capriles 45 procent. Skillnaden i antalet röster mellan kandidaterna i absoluta tal stannar på 1.2 miljoner röster. Men redan ett par timmar innan cirkulerade ett rykte om att Chavez hade vunnit och hans anhängare intog gatorna i centrala Caracas.

Det här innebär alltså att president Chavez återigen fått venezolanernas förtroende att styra landet och fortsätta utveckla det han kallar för socialism för 2000-talet, där staten kontrollerar landets oljemiljarder som bland annat finansierar byggen av bostadsområden, pensioner, subventionerad mat och stora projekt utomlands.

Men resultatet visar också att det finns en mycket stor del av befolkningen som hellre sett en annan utveckling, som hellre sett privatiseringar av de statliga företagen och ett slut på alla utlandsprojekt.

Och frågan är nu hur Chavez kommer att gå vidare med sin politik, hur mycket hänsyn han måste ta till den stora del av befolkningen som inte röstade på honom för att inte göra polariseringen i landet ännu större.

När valresultatet blev offentligt dröjde det inte länge förrän utmanaren Henrique Capriles gjorde ett offentligt framträdande där han erkände sig besegrad. Men av oppositionens tidigare tal om eventuellt valfusk, fanns inget.

Vid midnatt framträdde president Chavez traditionsenligt och utropade sig själv som segrare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *