URSPRUNGSFOLK

Historisk dom för Sarayakufolket i Ecuador

Efter år av utredningar har den interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter dömt till ursprungsfolkets Sarayakus fördel mot staten Ecuador. Folket borde ha tillfrågats innan oljeföretaget CGC fick tillträde till deras territorium. Domstolsbeslutet ses som en milstolpe i erkännandet av ursprungsfolkens rättigheter.  Domstolen slår fast att den ecuadorianska regeringen bröt mot ILO 169, en internationell konvention gällande ursprungsfolks rättigheter, genom att inte tillfråga Sarayakufolket innan de gjorde intrång på deras territorium.

Nasafolket kräver att militär och FARC lämnar deras territorier

Militär gick under onsdagen till attack mot ursprungsfolket Nasa i Colombia och 23 personer uppges ha skadats. Attacken var ett svar på att Nasafolket nyligen kört iväg militären från deras baser, belägna på Nasafolkets territorier. Detta sedan de tröttnat på att befinna sig i skottlinjen mellan militären och FARC-gerillan. I den aktuella regionen, Cauca, bor omkring 115 000 personer tillhörande ursprungsfolk. Där har också FARC-gerillan sina rötter, och det är en strategisk plats för narkotikahandel. Regionen präglas av ihållande konflikter mellan den colombianska armén och FARC-gerillan.

Våldsamma gruvprotester i Puno avslutade

Efter flera veckors protester i Peru har en överenskommelse nåtts mellan den peruanska regeringen och ledare från regionen Puno. Demonstranterna har delvis fått gehör för sina krav, då inga fler tillstånd om att bedriva gruvverksamhet i regionen kommer att ges ut tills vidare. Efter flera omgångar av förhandlingar har den peruanska regeringen och lokala ledare från Puno kommit fram till en överenskommelse. I denna står det bland annat att det inte kommer att ges ut fler gruvkoncessioner i Puno tillsvidare.

Ursprungsfolk kräver sin rätt

Med krav på att regeringen ska följa ILO-konventionen 169, firade ursprungsfolk och lantarbetare i Guatemala den Internationella dagen för Moder Jord. På flera orter demonstrerade man för att uppmärksamma bland annat konflikten mellan gruvbolag och de drabbade byarna i olika regioner. I Guatemala City samlades cirka 8 000 personer för att marschera till "Stora torget" i centrala delen av staden.

Långt kvar till försoning i Guatemala

  Föräldralösa och överlevande efter folkmordet i Guatemala är sedan 1999 organiserade i La Asociación para la Justicia y Reconciliación (AJR). Tillsammans arbetar de för att ställa militärer och ex-presidenter inför rätta för massakrer på ursprungsbefolkningen under inbördeskriget. Julia Cortéz Tecu från Rabinal är ordförande i organisationen.

Peruanska konstitutionen på quechua

*Justitiedepartementet presenterade den 28 augusti den första offentliga upplagan av den peruanska konstutionen på quechua, som tillsammans med aymara och spanska utgör Perus officiella språk.* Den tvåspråkiga konstitutionen, som tidigare funnits tillgänglig på spanska, engelska, franska och tyska, kan nu förstås av de drygt tre miljoner med quechua som modersmål.

Bolivia får indianske universiteter

*Bolivias regering har besluttet, at det fremover skal være muligt for landets mange tosprogede folk, at tage en videregående uddannelse, der har udgangspunkt i indiansk sprog og kultur*.

Prenumerera på URSPRUNGSFOLK