Frei kandiderar igen

Kristdemokraternas Eduardo Frei vann som väntat primärvalet i söndags och regeringskoalitionen har därmed enats om en gemensam kandidat inför presidentvalet i december. Även om valdeltagandet var rekordlågt så verkar vinden ha vänt för de fyra regeringspartierna.

– Måste man inte vara med i partiet för att kunna rösta i primärvalet? frågar läraren Mery Pavez från Temuco.

Regeringskoalitionens primärval gick av stapeln söndagen den femte april men för många gick den obemärkt förbi. Kristdemokraten Eduardo Frei vann valet med 64,6 procent av väljarstödet mot senatorn José Gómez 35,4.

– Jag tycker inte om Frei men nu har man ju inget val, säger Pavez lite besviket.

Cirka 60 000 personer valde att gå till valurnorna vilket var tre gånger så få som förra gången regeringskoalitionen genomförde primärval 1999. Eduardo Frei, som redan varit president i Chile under 90-talet, har under den senaste månaden knappat in på högeroppositionens kandidat Sebastián Piñera. I nulägget skulle kandidaterna få lika många röster om det var val idag vilket betyder att Freis popularitet bland väljarna har ökat med tio procentenheter.

– Men jag tror att högern kommer vinna i år, säger läraren Mery Pavez i Temuco. Folk vill vara säkra utan att behöva oroa sig för rån och våld, och det har varit väldigt osäkert i Chile den senaste tiden.

Opinionsundersökningar visar också att finanskrisen kan ge Piñera en knuff i ryggen. En utbredd uppfattning verkar vara att företagaren och mångmiljonären Piñera har i kristider en bättre förmåga att styra exportlandet Chile.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *