Colombias ursprungsfolk vandrar för mark

Minga indígena i Colombia

Runt 12 000 personer från olika ursprungsfolk i sydvästra Colombia påbörjade i tisdags den långa vandringen från Piendamó i provinsen Cauca till landets näst största stad Cali för att utkräva den mark som presidenten lovat dem. Redan på onsdagen rapporterades de första dödsfallen.

Marschen hade ännu inte nått till samhället Villarica, i Cauca, när 200 personer blockerade vägen och konfronterade polisens insatsstyrka. I tumultet dödades två personer, varav en hittades med ett kulsår i huvudet. Enligt polisens befäl, Jorge Cartagena, är det fortfarande oklart under vilka omständigheter männen dog.

I en intervju med CNN säger Cartagena att man ska utreda dödsfallet och arbetar utefter hypotesen att kulan kom inifrån själva demonstrationen, eftersom poliserna hade fått order om att inte använda skjutvapen. En videofilm tagen av en deltagare i demonstrationen visar dock hur polisen lämnar plats för en person med huva som skjuter tre skott mot ett odefinierbart mål.

De vandrande ursprungsfolken medföljs av sina egna skyddsvakter som flankerar tåget på båda sidor med sina ”palos de mando”, trästavar som används av ursprungsfolkens ledare, som en skyddsåtgärd för att hindra obehöriga, eventuellt våldsamma element från att infiltrera det fredliga demonstrationståget. Ledarna för demonstrationen har bett polis och militär att hålla sig på avstånd då många kvinnor och barn deltar i tåget. Denna önskan har hittills respekterats av polisen som dock närvarar genom att eskortera marschen i täten och bakom tåget.

Feliciano Valencia, en av ledarna, sade att marschen inte bara handlar om mark, en gammal skuld som staten har till ursprungsfolken i Colombia, utan även om mänskliga rättigheter och om de 1235 människor från ursprungsbefolkningen som har dödats under president Uribes mandatperiod.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *