Mordet på rättighetsaktivisten Berta Cáceres fördöms världen över

Berta Cáceres. Foto: Goldman Environmental Prize

För knappt ett år sedan mottog den honduranska urfolks- och miljöaktivisten Berta Cáceres det prestigefyllda Goldmans miljöpris för sin långa och envetna kamp för urfolket lencas rätt till sina territorier och skydd av miljön i de samma. Natten mot torsdagen mördades hon av okända män i sitt eget hem.

Berta Cáceres har genom sin trägna kamp kommit att bli en ikon inom både den lokala och internationella miljö- och urfolksrörelsen. Hon var en färgstark ledare för urfolket lenca i Honduras och koordinatör för den honduranska urfolksrörelsen Consejo de Pueblos Indígenas de Honduras (Copinh). Det brutala mordet på Berta Cáceres fördöms av såväl nationella som internationella organisationer, nätverk, politiker och aktivister.

Framträdande rättighetskämpe
Urfolket lenca har sedan flera år tillbaka kämpat mot både dammbyggen och installerandet av amerikanska militärbaser på sina territorier. I kampen har Berta Cáceres, som också var mamma till fyra barn, haft en framträdande roll och varit en av dem som bidragit till att synliggöra brott som begåtts mot både människor och miljö. Synliggöranden som bidragit till att flera mäktiga företag dragit ur sina investeringar ur det gigantiska dammbygget Aguas Zarca, i floden Gualcarque, belägen på Lencafolkets marker i Río Blanco. 

Men priset för kampen har varit högt. Under sina år som aktivist har Berta Cáceres både gripits, förföljts och hotats. Så sent som förra veckan höll hon en presskonferens under vilken hon berättade att fyra av lencafolkets ledare mördats och att andra aktivister just nu utsätts för grova hot. 

Den allvarliga situationen för aktivister i Honduras har även uppmärksammats av FNs före detta specialrapportör, Margaret Sekaggya. Sekaggya har påtalat att just miljöaktivister i Honduras ofta utpekas för att vara del av en guerilla, terrorister, tillhöra den politiska oppositionen eller beblandade med kriminella. Allt för att storföretag och politiker ska få skäl att röja dem ur vägen.

Flest mördade aktivister i världen
Enligt organisationen Global Witness rapport How many more? mördades 101 aktivister i Honduras mellan åren 2010 och 2014. I förhållande till landets folkmängd är antalet högre än någon annan stans i världen. En sorglig realitet som Berta Cáceres själv kommenterat i flera intervjuer, bland annat för tidningen The Guardian i samband mottagandet av Goldmans miljöpris förra året. I intervjun nämner hon även det faktum att aktivister som tillhör urfolken är extra utsatta vad gäller hot och våld, eftersom de sätter sig upp mot politiska och ekonomiska intressen som växt fram genom århundraden av ostraffad och ohämmad exploatering av urfolkens tillgångar.

- Det handlar om flera hundra år av missförhållanden som i sig är en produkt av dominans. Det finns ett rasistiskt system implementerat som upprätthåller och reproducerar sig självt, sa hon till tidningen, samtidigt som hon påpekade att den politiska, ekonomiska och sociala situationen i Honduras ständigt försvåras.

Text: Lisa Karlsson, Latinamerikagrupperna
Foto: Goldman Environmental Prize

 

Fakta

Copinh
Copinh, Consejo de Pueblos Indígenas de Honduras, har kämpat för ursprungsfolkens rättigheter i Honduras sedan 1999 och Berta Cáceres var en av rörelsens grundare. Högst på Copinhs dagordning står rätten till kollektivt ägande. Rörelsen har även skapat egna skolor, förskolor, hälsovårdscentraler och ett utbildningscenter.