Storslam för Correa

*En första vallokalsundersökning kunde redan när vallokalerna stängde visa att det ecuadorianska folket med enorm majoritet röstat för en konstituerande församling. Opinionsföretaget Cedatos-Gallup fastslog att 78,1 procent röstat ja, 11,5 röstat nej och att 10,4 procent av röstarna var ogiltigförklarade eller blanka.*

Ecuadors valmyndighet kan inte lova ett officiellt resultat förrän inom ett par dagar, men firman Cedatos-Gallup lovar att deras undersökning som bygger på intervjuer med 40 000 röstande över hela landet bara har en felmarginal på två procent. I de senaste presidentvalet då Rafael Correa vann skilde sig firmans preliminära resultat från det officella med en procentenhet.

En lyckligt skrattande, men av glädje nästan gråtmild president Rafael Correa höll en snabb presskonferens på Hotel Hilton i Guayaquil där han inväntat det preliminära resultatet.


- Det ecuadorianska folket har röstat ja för demokrati och ja för sitt fädernesland. Oppositionen anklagar oss för allt möjligt om och om igen, men vi svarar alltid med samma sak, mer demokrati. Det har fört en kampanj för att rösta nej, men har inte kunnat presentera något alternativ. Det enda jag velat göra är att skapa ett instrument åt er, folket, att själva forma den demokrati som ni vill ha. Vi vill inte ha någon utländsk modell här, utan skapa vår egen.


Presidenten fortsatte att kalla konstitutionen från 1998 för en sjukt nyliberal modell som bara förvärrat situationen i landet. Han lovade också alla att han inte tänker återkalla dollarn som valuta, vilket oppositionen hävdat att han skulle göra om ja-sidan vann i folkomröstningen.


- Hasta la victoria siempre, avslutade han presskonferensen.

Läs tidigare text "här" [node:1163]

_Erik Halkjaer_