Forum för ursprungsfolk lockar många

Det fjärde forumet för ursprungsfolk invigdes under fredagen med ett färgglatt manifestationståg som slingrade sig genom centrala Puno till invigningsplatsen intill Titicaca-sjön. Närmare 6 000 deltagare från hela den amerikanska kontinenten, och även representanter från Europa och Afrika, beräknas besöka staden under veckans gång.

Forumet startade redan på onsdagen med det första kvinnoforumet någonsin för ursprungsfolk och under veckan har också ett barn- och ungdomsforum gått av stapeln. Diskussionsområdena är många men fem huvudteman finns på agendan: rätten till territorium, kvinnofrågor, mångfaldsstaten, ”Buen Vivir” (se faktaruta), samt kriminaliseringen av sociala rörelser.

Många röster har hittills lyfts för att omvärlden ska uppmärksamma vad de kallar staters kontinuerliga förtryck av minoritetsgrupper. Förutom rätten till sitt eget språk står även kriminaliseringen av sociala rörelser och miljöfrågor i fokus, och främst kampen kring naturresurser. Denna kamp är något som på senare år skapat stora konflikter i resursrika områden, inte minst den konflikt som under närmare två månader pågått i det peruanska Amazonas.

Kvinna från den peruanska delen av Amazonas: Lisa Ljunggren

- Regeringen vägrar att erkänna vårt sätt att leva, vår kunskap och kännedom om den miljön vi lever i, säger Rosita Vallejos från organisationen AIDESEP, en av de organisationer som står bakom protesterna i Amazonas-regionen. Gensvaret är direkt när den fullsatta aulan svarar ”La selva no se vende, la selva se defiende!” (Ung. Djungeln är inte till salu, djungeln ska försvaras!)

Rosa Estela Tómas kommer från organisationen Ukux-B'e i Guatemala och ställer sig frågande till det rådande rättssystemet:

- Hur kommer det sig att man kan mörda en annan människa och få ett kortare fängelsestraff än om man blockerar en väg för att försvara sina rättigheter? Vi är inga terrorister bara för att vi inte vill sälja den natur vi lever i, menar hon.

Två av de kring 1000 deltagare från Bolivia: Lisa Ljunggren

Organisationen CAOI står som en av huvudarrangörerna bakom forumet. Organisationen koordinerar ursprungsfolksorganisationer från den andinska regionen och Roberto Espinosa från CAOI berättar för Latinamerika.nu att många människor ofta förknippnar ursprungsfolk med någonting exotiskt.

- Få människor förknippar ursprungsfolk med politisk drivkraft, någonting vi hoppas på att det här forumet kan motbevisa. Vi hoppas att vi vid veckans slut kan ta med oss en agenda härifrån som faktiskt kan leda till en förändring för hela kontinenten.

Det fjärde forumet för ursprungsfolk avslutas på söndag.

Text och bild: Lisa Ljunggren

Fakta

Buen Vivir är ett centralt begrepp inom många ursprungsfolksgrupper och syftar till att leva i harmoni med naturen, utan att skada den.