Säkerhetspolisen avlyssnar journalister

Den journalist som vågar kritisera makten gör det sällan obemärkt någonstans i Latinamerika. Inte minst i Colombia. Där spionerar säkerhetspolisen på kritiska reportrar. Daniel Coronell är en av dem som blivit övervakad.

– Det är impopulärt att kritisera en populär regering, säger Daniel Coronell, chefredaktör för TV-nyheterna Noticias Uno och kolumnist på veckotidningen Semana. Men journalistik handlar inte om att vinna populäritet, utan om att söka sanningen, säger han.

Säkerhetspolisens olagliga telefonavlyssning av journalister kom till allmänhetens kännedom för första gången 2007. I februari i år avslöjade veckotidningen Semana att spioneriet fortsatt. Detta föranledde åklagarmyndighetens undersökning av säkerhetstjänsten DAS. Nu står omkring 40 personer från säkerhetstjänsten under åklagarnas lupp och i somras begärdes tio av DAS högsta tjänstemän häktade.

Två agenter från DAS berättar för tidningen Semana om motiven bakom spioneriet:

– Här arbetar vi med polistika måltavlor och ändamål som skulle kunna utgöra hot mot statens och presidentens säkerhet, säger en av agenterna.

– I journalisternas fall så fyller det flera syften. Ett är att informera regeringen om vad som rör sig i media, vilket ger regeringen ett visst handlingsutrymme vid en eventuell kris. Man kartlägger sporadiskt vissa redaktörer, men största vikten läggs vid reportrar som har hand om information och nyckelkällor. Genom detta slås två flugor i en smäll: dels får man reda på vad de gör och framför allt med vem de pratar.

Den andre agenten fortsätter:

– Den första priortieringen är att känna till information från de medier som oroar regeringen, antingen för att dessa är mycket kritiska eller för att de till skillnad från andra medier inte kan styras av regeringen.

Genom åklagarmyndighetens undersökning har flera av säkerhetstjänstens hemliga dokument beslagtagits. I ett av dokumenten framkommer en order om att ”vidtaga åtgärder mot organisationer och personer med oppositionstendenser mot regeringens politik, med syfte att inskränka eller neutralisera deras agerande.” En av dessa åtgärder är att samla information som kan tjäna för kunna åtala personerna man spionerar på. En annan åtgärd är att lära känna personernas svagheter för att kunna farbricera hot mot personerna.

Daniel Coronell blev redan 2002 utsatt för en rad hot under den nuvarande presidenten Alvaro Uribes kanditatur. Daniel Coronells nyhetssändningar rapporterade om eventuella kopplingar mellan narkotikahandel och Uribe. I augusti 2005 såg sig Daniel Coronell tvungen att gå i landsflykt till USA, efter dödshot via telefonsamtal och e-post. Senare undersökningar pekade på att mejlhoten kom från före detta kongressledamoten Carlos Nader Simmons bärbara dator.

2007 återvände Daniel Coronell till Colombia, men är i dagsläget en av landets mest hotade personer på internet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *