Militärer i ”falsos positivos”-skandal frisläppta

Totalt 31 militärer som står anklagade för att under 2008 ha mördat elva ungdomar från den fattiga Bogotáförorten Soacha har släppts ur häktet. Militärerna anklagas för att ha dödat de oskyldiga ungdomarna och sedan presenterat dem som gerillasoldater dödade i strid. Anhöriga till mördade, som redan har mottagit flera hot, uttrycker stor oro över frisläppandena.

Att militärerna nu har släppts fria beror på att rättegångarna har skjutits upp flera gånger. Militärerna kan nu inte längre hållas kvar då det redan suttit av den maxgräns för häktningstid som finns i Colombia.

Frågan om frisläppandet av 17 av militärerna kom upp redan i oktober. Domaren bestämde då att förlänga häktningstiden med 90 dagar då han ansåg att försvarsadvokaterna orsakat fördröjningen bland annat genom sina krav på att militärerna borde ställas inför en militär, istället för en civil, domstol.

Även om den juridiska processen mot militärerna fortsätter så har det framkommit kritik gentemot Colombias rättssystem och det finns de som anser att för grova brott så som dessa, borde en längre häktningstid tillåtas. Colombias ombudsman för mänskliga rättigheter, Vólmar Pérez, kritiserar också frisläppandet i ett uttalande.

”Att frisläppanden sker på grund av förseningar bör aldrig hända, men det är mycket mer oroväckande när det gäller fall då mänskliga rättigheter har kränkts, ” säger Perez.

Då detta anses vara vägledande fall är frisläppandena av stor tyngd för många likande rättsprocesser runt om i Colombia; rättsfall som har framkommit efter att en av de största skandalerna för den Colombianska militären de senaste åren sakta började rullas upp på hösten 2008.

Christian Salazar Volkman, representant i Colombia för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, uttrycker stor oro för att besluten i dessa rättsfall kan komma att påverka det ytterligare 1200 liknande fall som just nu utreds av Colombias riksåklagare. Han uttrycker också oro för hur de anhöriga och vittnen som har kallats i fallet kommer att påverkas av frisläppandet.

Anhöriga till de mördade ungdomarna har redan har mottagit flera hot. De har också uttryckt oro och den lokala ombudsmannen från kommunen Soacha, Fernando Escobar, har indikerat att han kommer att skicka in en ansökan till inrikesdepartement gällande skydd av de anhöriga.

Fakta

Det var på hösten 2008 som anhöriga till ett tiotal försvunna ungdomar från Bogotá fick medierna att uppmärksamma deras fall. De försvunna ungdomarna hade utlovats arbete på annan ort, bara för att några dagar senare hittas döda, iklädda gerillauniformer. Hitintills har 48 militärer formellt anklagats i det så kallade Soacha-fallet; 31 av dem är nu på fri fot. Armérapporter slog sedan fast att de var medlemmar av gerillan och hade dödats i strid.

Skandalen, som i Colombia kallas ”falso-positivo skandalen”, har sin grund i ett belöningssystem fastställt av det Colombianska Försvarsministeriet; för varje död gerillamedlem som soldaterna presenterade så ökade deras möjligheter att få olika förmåner. Skandalen ledde till att landets arméchef tvingades lämna sin post och nu utreds runt 1200 liknande fall över hela Colombia.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *