Den fem månader långa gruvkonflikten i Bolivia är slut. I centrum för konflikten stod gruvan Colquiri, framförallt Rosario-fyndigheten – rik på zink och tenn. Efter flera sammandrabbningar, demonstrationer och blockader som lett till att en person avlidit och flera skadats kan Bolivia nu andas ut, sedan regeringen i helgen kom med ett förslag som godtogs av arbetarna.
I maj månad startade en kraftig konflikt mellan statligt anställda gruvarbetare och kooperativ-anslutna. La Razón skriver att konflikten blossade upp då regeringen godkände en förordning som beviljade större delen av Rosario-fyndigheten till kooperativet 26 de Febrero.
Konflikten om den rika tenn- och zinkfyndigheten ledde till flera sammandrabbningar både i Colquiri och La Paz. Den kraftigaste demonstrationen i början av september ledde till flera skadade och en avliden på grund av sprängning av dynamit på gatorna.
Avtal om fördelning av Rosario
I helgen undertecknade regeringen och parter inom konflikten ett avtal där man är överens om att dela Rosario-fyndigheten. I avtalet säkerställs 1 500 arbetsplatser, kollektiv gruvbrytning av den omdiskuterade Rosario-fyndigheten, och proteståtgärderna i Colquiri-området dras tillbaka, skriver internettidningen Agencia Boliviana de Informacion (ABI).
Ministern Carlos Romero ska nu bearbeta den förordning som juridiskt säkerställer överenskommelsen om uppdelningen av Colquiri-gruvan mellan gruvarbetarorganisationen Corporación Minera de Bolivia (COMIBOL) och kooperativet 26 de Febrero. Dessutom har regeringen lovat att godkänna en lag som bestraffar överträdelser, syftet med denna är att skapa rättssäkerhet för gruvsektorn i allmänhet.
Strategisk väntan med avtal
Romero uppger att förslaget till lösningen på gruvarbetarkonflikten dröjt på grund av strategiska skäl. Då situationen uppfattades som”spänd och kaotisk” fanns oro att förslaget inte skulle tas emot.
– Anledningen till att regeringen var långsam med att ta fram förslaget, var att man måste veta när man ska lägga fram ett förslag, för om du presenterar ett förslag i en kaotisk eller spänd situation så kommer förslaget inte att att tas emot, oavsett hur bra det är, säger han till La Razón.
Krav innan protestaktioner dras tillbaka
Verkställande sekreterare för de statligt anställda gruvarbetarna, Severino Estallani, uppger till La La Razón att baserna i deras avdelning ska informeras om avtalet. Han tillade dock att tills regeringen godkänner förordningen kommer de (statligt anställda) inte att avbryta blockaden utanför Colquiri som nu varat i tre veckor.
Detta är något som stöds av båda avdelningarna, som har lovat att backa i sina protestaktioner såsom blockader, demonstrationer och strejker när det juridiskt bindande avtalet skrivits under av alla parter samt regeringen.