Flera döda i gruvkonflikter i Peru

I Lima har hundratals personer demonstrerat i solidaritet med Espinar och Cajamarca.

Den 31 maj utlystes strejk i Cajamarca i protest mot gruvföretaget Newmonts planer på expansion och i regionen Espinar har två personer omkommit i protester mot det schweiziska gruvföretaget Xstrata. Svenska AP-fonderna har investeringar i båda. Fyra parlamentsledamöter i Peru har lämnat regeringskoalitionen i protest mot hur regeringen hanterar konflikterna i landet.

Ollanta Humala lär knappast fira att det var ett år sedan han valdes till Perus president. Valnatten den 5 juni 2011 steg Ollanta upp på scenen och lovade inför tusentals hurrande peruaner att han skulle verka för deltagande och dialog och på det viset avsluta de hundratals konflikter som rådde i landet. Ett löfte som skulle brytas bara några månader efter presidenttillträdet.

Latinamerika.nu har tidigare skrivit om konflikten kring det enorma gruvprojektet Conga, som riskerar att torrlägga flera sjöar i norra Peru. Redan förra året i oktober bröts dialogen mellan parterna.

Dödläge

Konflikten befinner sig nu i ett dödläge och de båda sidornas positioner är låsta. På ena sidan står stora delar av lokalbefolkningen som säger bestämt nej till projektet, på den andra sidan regeringen som kräver att projektet ska genomföras. Regeringens talan förs av premiärminister Oscar Valdés, en förre detta militär.

President Ollanta Humala har intagit en försiktig ställning och har gjort få uttalanden om konflikten. Efter månader av demonstrationer inledde lokalbefolkningen den 31 maj en strejk på obestämd framtid. Detta enligt tidningen El Comercio, som också rapporterar om återkommande demonstrationer och arresterade sedan strejken inleddes.

Samtidigt har en tidigare konflikt i regionen Espinar återigen blossat upp, då lokalbefolkningen har protesterat mot schweiziska gruvbolaget Xstrata. I en demonstration den 28 maj omkom två personer efter att ha skjutits av polisen och ytterligare ett tiotal personer har skadats, rapporterar tidningen La Republica.

Dessutom har undantagstillstånd utlysts. Vidare skriver La Republica att den gruvkritiska borgmästaren Óscar
Mollohuanca fördes iväg av poliser, som utan häktningsorder valde att placera honom i en annan del av landet. Detta har fått stor uppmärksamhet internationellt och Amnesty har startat en blixtaktion.

Nätverket för mänskliga rättigheter som företräder 79 organisationer i Peru skriver i ett pressmeddelande att de kräver att premiärminister Valdés avgår, då de menar att han har yttersta ansvaret för de nio personer som har omkommit i protester sedan han tillträdde sin post i oktober förra året.

De svenska AP-fonderna har investerat både i gruvföretaget Newmont och Xstrata.

Politiker avgår i protest

La Republica rapporterar även att fyra parlamentsledamöter från partikoalitionen Gana Peru har valt att lämna koalitionen på grund av regeringens auktoritära hanterande av konflikterna i landet. Tidigare har de krävt att premiärministern Valdés ska avgå. Veronica Mendoza var först att lämna koalitionen. Hon var en av dem som grundande det nationalistiska partiet 2005, tillsammans med Ollanta Humala. Parlamentsledamoten Ruben Coa motiverar sitt avhopp i ett pressmeddelande med att han ”är djupt besviken över att regeringen löser konflikterna genom repressiva metoder och genom att kriminalisera sociala protester”.

De fyra parlamentsledamöterna uttrycker även en besvikelse över att regeringen har avvikit från sina vallöften och den politiska plattform som kallas ”den stora förändringen”. Liknande kritik framförs från Oscar Ugartech, som är ordförande för nyhetssajten Alai. Han menar att Ollanta fortsätter samma spår som tidigare högerregeringar i Peru och vänder sig mot sin egna väljargrupp. I Espinar röstade till exempel över 70 procent på Ollanta. Ugartech kallar det en omvänd revolution och skriver att ”de som vann valet förlorade och de som förlorade valet vann”.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *