Ytterligare frihandelsavtal tecknade

*Peru fortsätter att teckna frihandelsavtal med handelsjättar. Senast ut i raden är avtalet med Kina som undertecknades förra veckan och i dagarna pågår den tredje av fyra förhandlingsrundor kring associeringsavtalet med Europeiska Unionen.*

Även om är långt kvar till grannlandet Chiles höga nivå gällande tecknade frihandelsavtal, har president Garcías frihandelsvänliga politik verkligen börjat ge resultat. Det nyligen tecknade avtalet med Kina kommer endast ett par månader efter att avtalet med USA trätt i kraft, vilket innebär att landet nu avslutat förhandlingar med två av världens största ekonomier.

Ekonomen Jorge Gonzáles Izquierdo anser att avtalet utgör en stor fördel för Peru, och tillade att under 2008 investerade den asiatiska jätten över 7 miljarder USD i landet. Motsvarande summa som Peru investerade i Kina nådde 4 miljarder.

Gonzáles Izquierdo har dock uttryckt sin oro över risken att vissa sektorer kommer att drabbas hårt av avtalet, främst textil-, kläd- och skoindutrin, då det beräknas att det kan komma att dröja upp till 16 år innan tullavgifterna på dessa produkter avskaffas.

Under ett toppmöte i Brasilien uttryckte president Alan García sin glädje över avtalet.

- Det här är en internationellt sett mycket viktig dag för Peru. Det avtal som just tecknats i Peking är en omfattande och viktig överenskommelse, avtalet med Kina tillåter ett utvecklande av både den peruanska industrin och produktionen.

Frihandelsavtalet mellan Peru och Kina innebär tullfrihet på nära 90 procent av de kommersialierade varorna, vilket för Perus del främst rör mineraler och fiskmjöl och för Kinas del elektronik och grövre maskineri.

Kina innehar sedan tidigare frihandelsavtal med ett annat latinamerikanskt land, Chile, samt ligger i förhandlingar med Costa Rica.

Associeringsavtalet med EU har mötts av stor kritik och förhandlingarna kretsar för Perus del främst kring immaterialrätt och patentregler kring medicin, något som enligt tidningen La República riskerar att negativt påverka över 6 miljoner peruaner.

_Lisa Ljunggren_