Venezuela officiell medlem i Mercosur

I tisdags välkomnade Brasiliens president, Dilma Rousseff, Venezuela som medlemsland i frihandelsorganisationen Mercosur. Medlemskapet innebär att Mercosur-staterna tillsammans formar den fjärde största världsekonomin, med en BNP på 3,3 biljoner dollar.

Sedan tidigare är Argentina, Brasilien och Uruguay medlemmar i Mercosur.

Venezuelas president Hugo Chavez beskriver medlemskapet som en "välsignelse" som kommer att generera hundratusentals jobb i Venezuela. Till BBC Mundo säger Chavez att medlemskapet kommer att locka Brasilianska och Argentinska företag att etablera sig i landet, då Venezuela kan erbjuda billig energi och billiga råvaror och dessutom är en port mot Karibien.

Men i Venezuela är man inte enade om huruvida inträdet i Mercosur är positivt och riksdagspartierna för en öppen debatt om medlemskapet. Enligt BBC Mundo är oppositionen orolig över eventuella konsekvenser för den egna industrin, då Venezuela inte kan konkurrera mot de starkare länderna Argentina och Brasilien i pris och utbud.

Oljan största exportvaran

I Venezuela kommer 95 procent av exportintäkterna idag från landets olja. Samtidigt representerar importen 33 procent av BNP, och hela 70 procent av maten venezolanerna äter kommer från andra länder. Men Chavez regering tror att ett medlemskap i Mercosur ändå ska gynna landet, då de starkare länderna nu tvingas samarbeta med Venezuela istället för att konkurrera ut dem ifrån marknaden. En situation de i sin tur menar kommer att leda till fler jobb och en bättre balans emellan länderna.

Venezuela har nu fyra år på sig att anpassa landet till Mercosurs handelsnormer. Det Nationella industriförbundet (CNI) betonar dock att det är viktigt att de uppfyller samtliga krav för att skaffa sig ett förtroende bland investerarna.

Text: Victoria Heiman, frilansskribent

 

Fakta

Mercosur är en frihandelsorganisation grundad 1991 med
målsättningen att främja fri handel och flöde av både varor, arbetskraft
och kapital mellan medlemsländerna.
Under Mercosurs toppmöte i
Argentina i slutet av juni i år skrev Venezuela under medlemskap i
organisationen och tisdagen den 31 juli blev landet officiellt
medlemmar. Sedan tidigare är Argentina, Brasilien och Uruguay medlemmar.
Bolivia, Chile, Colombia, Ecuador och Peru är associerade
medlemsländer. Under samma möte beslutade organisationen att utesluta
Paraguay, på grund av att landet brutit mot demokratiklausulen i Ushuaia
protokollet, skrivet i juli 1998, i samband med att de avsatte
presidenten Fernando Lugo genom riksrätt en knapp vecka före toppmötet.
Källa: BBC, swedenabroad.com och Wikipedia