Venezuela

”Vi ser ingen möjlighet till försoning i Venezuela”

Foto: Julio César Mesa/Flickr Creative Commons

Den ekonomiska krisen i Venezuela har under de senaste åren tagit ett allt djupare fäste med ökade sociala konflikter och våldsamma sammandrabbningar som följd.

Amerikanskt oljebolag kräver Venezuela på miljarder

Venezuela präglas av dålig styrning, fattigdom och en hårt polariserad politisk situation. Samtidigt kan landet tvingas att betala flera miljarder dollar i kompensation till det amerikanska oljebolaget Conoco Phillips.

Seger för oppositionen i Venezuela

Oppositionen i Venezuela har gjort en brakseger i söndagens parlamentsval och kammat hem två tredjedelar av platserna i parlamentet. Även valdeltagandet uppges varit högt: 74,3 procent.

Gränstvisten mellan Venezuela och Colombia fortsätter

En av gränstullarna mellan Colombia och Venezuela. Foto: Wikimedia Commons

Venezuelas president Nicolas Maduro valde förra veckan att stänga ytterligare en gränsövergång till Colombia. Sedan dess har nära 1 500 colombianer deporterats mot sin vilja. Efter lördagens misslyckade dialog mellan ländernas utrikesministrar är läget fortsatt spänt och framtiden oviss.

Rapport varnar för humanitär kris i Venezuela

Slumområde utanför Venezuelas huvudstad Caracas. Arkivbild: Lisa Karlsson

Den politiska instabiliteten i Venezuela hotar att förvärras av en annalkande social kris i landet. Det skriver tankesmedjan International Crisis Group i en ny rapport. 

Ny lag mot diskriminering av hivpositiva i Venezuela

Venezuela väntas inom kort anta en ny lag mot diskriminering av hivpositiva.

Tillgång till vapen förvärrar politisk oro

Minst 20 personer har dödats i samband med protesterna i Venezuela. Av de som dödats har sju personer skjutits i huvudet. Den enorma tillgången på vapen ökar spänningarna i landet, framhåller människorättsexperter. Demonstranterna är missnöjda med hur president Nicolás Maduro styr landet och protesterar mot bristen på livsmedel, en skenande inflation och utbredd brottslighet. Protesterna har pågått sedan den 4 februari.

Polariserad politik i Venezuela försvårar konfliktlösning

Protesterna i Venezuela fortsätter. Oppositionen och regimen gör olika tolkningar av vad protesterna syftar till - allt medan polariseringen i landet börjar likna en avgrund.

Ökade politiska spänningar i Venezuela

Tonläget mellan regeringen och oppositionen i Venezuela fortsätter att hårdna samtidigt som våldsamheter har brutit ut på landets gator. Regeringsfientliga protester har genomförts i Caracas och en lång rad andra städer medan president Nicolás Maduros politik för att komma tillrätta med den ekonomiska krisen tycks sakna en tydlig linje. Protesterna fortsatte under helgen i Caracas och i andra städer, samtidigt som närmare 15 000 regeringsanhängare på lördagen samlades för en demonstration utlyst av presidenten.

Ursprungsfolk protesterar mot Farc-läger

Farc:s närvaro i delstaten Amazonas i Venezuela har blivit allt mer påtaglig efter den colombianska arméns tidigare offensiv i Colombia. Gerillans medlemmar rör sig längs floden Cuao och har slagit upp flera läger i området. Ursprungsfolk i regionen kräver nu att Farc lämnar området. - Vi ser dem då och då passera med båtleveranser på kvällen, grönklädda och beväpnade, säger Antonio som bor i närheten av Cuao som utmynnar i floden Orinoco i den södra delstaten Amazonas i Venezuela.

Sidor

Prenumerera på Venezuela