Väntad utgång i Mexikos presidentval

Redan efter första omräkningen på söndagskvällen meddelades det att Enrique Peña Nieto och partiet PRI tar hem valsegern i Mexiko. Efter det federala valinstitutets IFEs första omräkning får Peña Nieto 38 procent av rösterna och återigen hamnar Lopez Obrador på en andraplats med cirka 31 procent av väljarna.

När det första preliminära resultatet offentliggjorts på söndagen steg Peña Nieto ut och höll ett segertal till folket i sällskap med sin familj. I talet påpekade han bland annat hur rörd han var över att hans parti fått en andra chans samt att mexikanarna har röstat för en positiv förändring.

- Jag kommer vara en modern, ansvartagande president, öppen för kritik, redo att lyssna på och ta allas åsikter i beräkning. Landet kräver samarbete och allra viktigast, resultat, sa Peña Nieto.

Att han väljer att gå ut med ett segertal då det officiella resultatet inte meddelas förrän på onsdag kommenteras av motståndaren Lopez Obrador:
- Ännu är sista ordet inte sagt.

Anklagas för valfusk

Några av de löften som tagit Peña Nieto och hans PRI till seger är att öka tillväxten med uppemot 6 procent per år genom ökade skatteintäkter. Dessa menar de kan nås genom en öppnare jobbmarknad samt genom att öppna upp de statligt ägda oljebolaget Pemex för utländska investeringar. Ökade skatteintäkter till ett socialbidrag och en öppnare jobbmarknad ska göra det enklare och fungera som en morot för de som jobbar i den informella sektorn att söka sig till jobb i den formella sektorn. Enligt CNN är ytterligare ett skäl till segern att många mexikanare minns en tid då ekonomin blomstrade under PRIs styre och att många yngre väljare inte minns förtrycket under PRIs enpartistyre. De har istället bara de senaste årens eskalerande våld och fattigdom i färskt minne.

Återigen blir PRI anklagade för valfusk och för att ha försökt köpa sig röster i vallokalerna genom att dela ut mat och byggmaterial till de som behöver, något som dock förnekas av partiets företrädare. I valet 2006 då Lopez Obrador förlorade med 0,6 procentenheter på grund av vad oppositionspartierna menar var valfusk var det oroligt i ett halvår efter valet som en följd. Detta valfusk var dock inte något Lopez Obrador valde att fokusera på, utan istället diskuterade han mediabevakningen innan valet som var till Peña Nietos fördel. Denna bevakning kom dock att resultera i ungdomsrörelsen YoSoy#132 av vilka många protesterade när Peña Nieto skulle lägga sin röst.

Detta verkar dock inte bekomma Peña Nieto som avslutade sitt tal med att "det är dags att lämna landet vi har för landet som vi förtjänar" innan han drog sig undan med sin fru, såpa-kändisen Angélica Rivera, och deras barn.

Text: Linda Nyström, frilansskribent
Foto: Arijana Marjanovic, Kristna Fredsrörelsen, Mexiko