USA uppmanas samarbeta med Perus nye president

USA bör sträva efter att uppnå bra relationer med Perus nyvalde vänsterpresident Ollanta Humala. Den uppmaningen riktar nu flera amerikanska Peru-experter till administrationen i Washington.

- Humala har hela tiden sagt sig vilja bibehålla goda relationer med USA:s regering, och har endast skickat positiva signaler till Washington under valkampanjen, säger Peru-experten Coletta Youngers vid Washington Office on Latin America, Wola.

Youngers menar att Humala sannolikt kommer att driva en politik som är mer självständig gentemot USA än sin föregångare, men att det inte finns några tecken på att han kommer att föra en lika antagonistisk politik som Venezuelas president Hugo Chavez.

- Jag tror det är nödvändigt för den amerikanska regeringen att försäkra sig om att relationerna får en bra start, istället för att riskera att hamna i ytterligare en situation av väldigt spända bilaterala relationer, säger hon, med hänvisning till USA:s försämrade relationer till Ecuador och Bolivia.

De första reaktionerna från den amerikanska administrationen efter att Humala vann valet i Peru förra söndagen tyder på att USA är öppna inför konstruktiva relationer. Amerikanska högerkrafter och neokonservativa har dock beskrivit Humala som en marionett till Venezuelas president Hugo Chavez.

Humala vann knappt valet över Keiko Fujimori, dotter till den förre presidenten Alberto Fujimori, och kommer att inleda sin ämbetsperiod med start den 28 juli. Han efterträder då den nuvarande presidenten Alan Garcia, som allmänt ses som en av USA närmast allierade i Sydamerika.

Förändrats under året

Enligt Peru-experter kommer Humalas framtida politik att påverkas av hur den amerikanska administrationen ställer sig till hans regering. Flera experter påpekar också att den tidigare militärofficeren Humala tydligt förändrat sin politik och retorik under årets presidentvalskampanj i förhållande till den kampanj han bedrev i samband med föregående presidentval för fem år sedan.

I samband med det förra valet framstod Humala som mer populistisk och gav öppet sitt stöd till Chavez. Detta tillsammans med att han hade en ledande roll i ett försök till en militärkupp år 2000 har skapat oro bland amerikanska politiker och analytiker.

Det har bland annat rapporterats om att USA:s Peruambassadör Rose Likins under valkampanjen öppet ska ha gett sitt stöd till Fujimori i privata möten med företrädare för olika organisationer. Obamaadministrationen har dock officiellt förhållit sig neutrala i samband med valet.

Flera amerikanska högerdebattörer kritiserade Humala hårt inför valet. Roger Noriega, som var topprådgivare åt den förre presidenten George W. Bushs administration varnade i samband med ett möte i Miami i förra månaden för att Humala i själva verket kunde vara "den mest radikale av alla" regionens vänsterpresidenter, inklusive Chavez. Dagarna innan valet påstod Noriega, utan att ange några källor, att Humala mottagit kampanjbidrag från Venezuelas militärmakt.

Överdriven oro för Chavezallians

Michael Shifter, ordförande för den Washington-baserade tankesmedjan Inter-American Dialogue, IAD, menar dock att oron hos vissa bedömare för att Humala ska alliera sig med Chavez är överdriven.

- Humala är smart nog att inse att han inte kan slå in på samma linje som Chavez. Han vet att han måste gå framåt långsamt och se till att bygga upp ett förtroende, säger Shifter.

Shifter påpekar att det faktum att de kandidater som stöddes av Garcia - vars investeringsvänliga politik bidragit till en mycket stark tillväxt i landet - misslyckades vinna valet utgör ett viktigt budskap.

- Ibland antar man från Washingtons håll att goda ekonomiska beslut leder till en stabil politik, men Peru har tydligt visat på motsatsen. Det är ingen slump att Humala främst fick sitt stöd från landets fattiga delar. Och det är det som är budskapet - länder har inte råd att lämna en stor del av befolkningen på efterkälken. Marknadens trollkonster löser inte allt, säger Shifter.

Jim Lobe/IPS

Kommentarer