USA: Krav på hårdare åtgärder mot vapenflödet till Mexiko

President Barack Obamas förslag om skärpta vapenlagar i USA välkomnas av många. Men vissa bedömare menar att presidenten även borde göra mer för att minska den stora mängd amerikanska vapen som strömmar in i grannlandet Mexiko.

I onsdags i förra veckan bad president Barack Obama kongressen att godkänna hans förslag för att minska de våldsdåd som begås med skjutvapen i landet. Det handlar bland annat om att personer som vill köpa skjutvapen ska genomgå noggrannare personkontroller, samt ett återinförande av en lag mot försäljning av automatvapen av militär typ och stora magasin.

Obamas initiativ kom efter den senaste stora skolmassakern i landet, som inträffade i Connecticut den 14 december, då 20 barn och 6 vuxna sköts till döds.

Enligt en undersökning som genomfördes år 2007 finns nästan hälften av alla privatägda vapen i världen i amerikanska hem. En studie vid Harvard-universitet har slagit fast att ett barn i USA löper 13 gånger högre risk att dödas av ett skjutvapen än barn i andra rika länder.

President Obama påpekade på onsdagen att under den månad som gått sedan skolmassakern i Connecticut hade ytterligare 900 personer dödats av skjutvapen. Andra analytiker har påpekat att den siffran skulle vara dubbelt så hög om man också räknat med alla självmord som begåtts med hjälp av skjutvapen.

Vill skärpa USAs vapenlagar

Många progressiva amerikaner är positiva till presidentens förslag, men menar att det också krävs skärpta regler för att minska flödet av amerikanska vapen till Mexiko.

Mexikos USA-ambassadör Eduardo Medina Mora påpekade nyligen inför pressen att det andra tillägget i den amerikanska författningen, som ger landets medborgare rätten att bära vapen, "aldrig var utformat för att beväpna utländska kriminella grupper".

Närmare 60 000 mexikaner har enligt rapporter dödats av skjutvapen under de senaste sex åren. Enligt siffror från USA:s egna myndigheter så kommer närmare 70 procent av de vapen som beslagtagits i Mexiko under det senaste året från USA.

- Mexikos tidigare regeringar har under flera års tid uppmanat USA att skärpa vapenlagarna, och landets nya ambassadör har fortsatt med dessa påtryckningar, säger Christopher Wilson, vid den Washingtonbaserade tankesmedjan Woodrow Wilson Centre's Mexico Institute.

"Betraktas som inrikespolitik"

I samband med att han presenterade sina förslag underströk dock inte Barack Obama vilken påverkan amerikanska vapen har utom landets gränser. Joy Olson vid människorättsorganisationen Washington Office on Latin America, Wola, säger sig vara mycket glad över att Vita huset "äntligen" tagit sig an vapenfrågan.

- Men när det gäller Mexiko så kom inte president Obama med de förordningar som han hade kunnat för att omedelbart agera mot vapensmugglingen, säger Joy Olson.

I måndags i förra veckan överlämnade Wola en namnlista, undertecknad av 55 000 mexikaner och amerikaner, med krav på hårdare åtgärder för att minska flödet av vapen till Mexiko.

- Det här betraktas som en inrikespolitisk fråga i USA, vilket märks genom Obamas åtgärder och uttalanden. Men USA måste inse att detta också är en fråga som har en enorm betydelse också för andra länder, säger Joy Olson.

Text: Carey L. Biron/IPS