USA

USA och Kuba går vidare mot normaliserade relationer

De inledande förhandlingarna för att normalisera relationerna mellan USA och Kuba är nu avslutade i Havanna. Frågan om respekten för de mänskliga rättigheterna har förblivit den stora stötestenen mellan länderna. Men det avgörande intrycket efter mötet var båda parters önskan om att gå vidare i en process som leds av två kvinnor.

USA häver sanktioner mot Kuba

Trinidad, Kuba. Ett ställe som fler amerikaner nu kommer att kunna besöka - även om rena turistresor fortsatt är förbjudna.

Efter över 50 år av konflikter meddelade USAs och Kubas respektive ledare på onsdagen att länderna nu tar ett stort steg för att närma sig varandra. Bland annat kommer diplomatiska relationer att tas upp, reserestriktionerna att lätta och internetförbindelser till Kuba kommer att kunna upprättas utan tillstånd från USA.

USA försökte störta Castro med sms-tjänst

USA:s biståndsmyndighet Usaid arbetade i flera års tid med en sms-tjänst som skulle bidra till den kubanska regimens fall. Den Twitter-liknande tjänsten var inriktad på unga kubaner och hade som mest 40 000 användare, innan den lades ner 2012. I slutet av förra veckan medgav Vita huset att Usaid låg bakom det sociala nätverket ZunZuneo, ett "kubanskt Twitter", mellan 2009 och 2012. Det långsiktiga målet med satsningen var enligt nyhetsbyrån AP att destabilisera och störta Raúl Castros regim, men programmet avslutades då finansieringen tog slut.

Ett år efter Sandy - i väntan på nästa jätteorkan

Ett år har gått sedan orkanen Sandy drog in över nordöstra USA och orsakade stora materiella skador i världens finansiella centrum. Dagarna innan hade jätteorkanen skördat liv i Västindien och skapat en enorm förödelse som länderna först nu har börjat återhämta sig från. Frågan är bara när nästa jätteorkan ska drabba regionen.

Brasilien reagerar kraftigt mot USAs misstänkta spioneri

En diplomatisk kris råder mellan Brasilien och USA sedan nya dokument visat på amerikanskt spionage mot den brasilianska regeringen. President Dilma Rousseff överväger nu att ställa in en planerad USA-resa den 23 oktober. På torsdagen gav Rouseff order om att ställa in förberedelseteamets resa till USA som var bokad till på lördag.- Den närmaste händelseutvecklingen kommer att avgöra om besöket blir av eller inte, men än så länge så har det inte avbokats, sade en regeringskälla till nyhetsbyrån Efe.

USA: Krav på hårdare åtgärder mot vapenflödet till Mexiko

President Barack Obamas förslag om skärpta vapenlagar i USA välkomnas av många. Men vissa bedömare menar att presidenten även borde göra mer för att minska den stora mängd amerikanska vapen som strömmar in i grannlandet Mexiko.

Mexikansk glädje över valresultatet i USA

Det senaste halvåret har det varit stort fokus på politiken i Nordamerika då både Mexiko och USA har haft val. Båda valen har kantrats av smutskastning och i Mexikos fall har det även varit tal om mutor och köpta röster. I Mexiko är det PRI:s Enrique Peña Nieto som tar över spakarna 1 december och i USA blev Barack Obama omvald. I veckan är det Obama som tar emot Peña Nieto i Washington för att diskutera ländernas framtid.

Oväntat valresultat kan påverka Kuba-politiken

President Barack Obama fick ett mycket starkt stöd av latinoväljarna i förra veckans presidentval. Men även ett oväntat stort antal kubansk-amerikanska väljare röstade på den sittande presidenten - och det är en väljargrupp som i högre grad än andra kan påverka utrikespolitiken.

Fortsatt import av illegalt virke till USA

Sedan 2008 har 20 amerikanska företag importerat illegalt virke till ett värde av miljontals dollar från peruanska Amazonas. Det visar en mångårig granskning som gjorts av den brittiska organisationen Environmental Investigation Agency, EIA, som presenterades i tisdags.

Bakslag för Chevron i amerikansk domstol

En amerikansk domstol har upphävt domen som hittills fryst utbetalningen av de 60 miljarder kronor i skadestånd, som oljejätten Cheveron dömts att betala för sin förorening i ecuadorianska Amazonas. Samtidigt avslöjar nya dokument från Wikileaks att Chevron illegalt försökt påverka den ecuadorianska staten i ärendet.  Domen som nu kommit från en amerikansk domstol upphäver ett tidigare beslut om att stoppa utbetalningen av skadeståndet. Men beslutet innerbär inte ett slut på den rättsliga process som nu hållit på i över 18 år.

Sidor

Prenumerera på USA