Ursprungsfolkens kamp i valrörelsen

*Årsdagen för Columbus upptäckt av Amerika har även blivit dagen då ursprungsfolkens 500-åriga motstånd uppmärksammas. MAS invigde därför sin valkampanj den 12 oktober genom att fylla det centrala torget i La Paz. Partiets ledare, Evo Morales, talade om att det var hög tid för ursprungsfolken att komma till makten.*

Alltsedan 1992, då 500-årsminnet av Columbus landstigning firades, har ursprungsfolken i Latinamerika genomfört manifestationer för att högtidlighålla ursprungsfolkens kamp. I Bolivia utgör ursprungsfolken över 60 procent av landets befolkning, och de senaste åren har de blivit en politisk aktör att räkna med i Bolivia. På onsdagskvällen hade tusentals anhängare till Movimiento Al Socialismo samlats på San Fransisco-torget i centrala La Paz för att fira invigningen av deras valkampanj. MAS är det parti som samlar stora delar ursprungsfolken, och många av dess sympatisörer hoppas nu att en från ursprungsfolken ska bli president i ett sydmerikanskt land, vilket skulle vara första gången i kontinentens historia.

Dagen för invigningen var noga vald, då ursprungsfolkens rörelser i Bolivia vill se den 12 oktober som minnesdagen för deras kamp. Flera av rörelsernas ledare var på plats, och tillsammans med fackföreningsrepresentanter gav de sitt stöd till MAS och dess partiledare Evo Morales. Ursprungsfolkens rörelser har annars visat upp en intern splittring, men Morales uppmanade dem att bilda enad front för att kunna vinna valet den 4 december. Det är fortfarande osäkert om valen kommer att kunna genomföras på grund av konflikterna om de olika provinsernas mandat i kongressen, men MAS förklarade att de skulle göra allt för att överbrygga konflikterna i parlamentet. Evo Morales menade att det var hög tid för ursprungsfolken att få vara med och bestämma.

– Jag vill bli president för att kunna ge makten till det bolivianska folket. MAS förbinder sig att skapa ett nytt Bolivia, som gör så att det blir ett slut på dagens politik som marginaliserar en majoritet av befolkningen, förklarade han i invigningstalet.

_Peter Sörbom_